Sałatka wielowarzywna Babci

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 90 minut | Porcja dla 0 osób

    Przetwory na zimę - sałatka

    Sałatka na zimę

    Jakie przepisy na przetwory są najlepsze? Sprawdzone! Sprawdzone przypisy na przetwory to zazwyczaj receptury przekazywane sobie z pokolenia na pokolenie. Ja dziś podzielę się przepisem na przepyszną sałatkę wielowarzywną. Przepis mam od mojej Babci. I jest to moja ulubiona sałatka – idealna propozycja na zimę. A ponieważ warzywa wciąż kuszą niskimi cenami to warto zrobić choć kilka słoiczków.

    Składniki na sałatkę wielowarzywną:

    4kg świeżych ogórków
    1,2kg czerwonej papryki
    0,5kg marchwi
    0,5kg cebuli
    6 łyżek soli (stołowych)
    2 szklanki cukru
    2 szklanki oleju
    2 szklanki octu
    główka czosnku
    pieprz, natka pietruszki lub koperek

    Moim zdaniem są to idealne proporcje, kto nie lubi czosnku może zrezygnować z tego dodatku.
    Ogórki, paprykę myjemy. Wszystkie warzywa obieramy. Ogórki kroimy w plastry około centymetrowej szerokości, cebulę w piórka. Marchew ścieramy na grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w paski – można też dodać po połówce lub całym ząbku do każdego słoika.
    Odciskamy ogórki i cebulę.
    Wszystkie warzywa mieszamy razem, zasypujemy cukrem, octem, solą i olejem. Posypujemy natką lub koperkiem, doprawiamy pieprzem. I jeszcze raz mieszamy. Całość należy odstawić na kilkanaście godzin. Warzywa przejdą wzajemnie smakiem, puszczą sok i większą ilość zaprawy. Po tym czasie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5-10 minut.
    Jak pasteryzować? Jakie sztuczki przy pasteryzacji przetworów stosować? Warto nakrętki pogotować z 2-3 minuty w sodzie, dzięki czemu będą nieco bardziej elastyczne.

    Idealna sałatka wielowarzywna na zimę – to sałatka mojej Babci!

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , ,

    Zostaw komentarz: