Zupa-krem z awokado i szynką

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 4 osób

    Krem - zupa z awokado i szynką

    Krem – zupa z awokado i szynką

    Zupy mogą być samodzielnym daniem obiadowym. Zwłaszcza, gdy są pyszne i pożywne jak krem z awokado na dojrzewającej długo i naturalnie szynce. Danie bardzo łatwe, szybkie i tylko nieco pracochłonne. Wyjątkowego smaku doda dojrzałe awokado, wspomniana szynka parmeńska, hiszpańska wolno dojrzewająca szynka Jamón serrano lub bliższa nam szynka szwarcwaldzka oraz najdroższa przyprawa świata – szafran.

    Składniki na 4 porcje zupy-kremu z awokado i szynką:

    1 średnie cebule
    5-6 średniej wielkości ziemniaków
    1l bulionu warzywnego
    150ml mleka
    sól, pieprz
    4 plastry szynki (parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej)
    ser żółty lub mozzarella
    1 awokado
    oliwa, sól, pieprz, szafran
    sok z dwóch plasterków cytryny

    Pyszna zupa z awokado i szynką

    Zupa szafranowa z awokado

    Zaczynamy od warzyw – od obrania cebuli i ziemniaków. Zupę przygotowujemy w jednym garnku. Wlewamy trochę oliwy i rozgrzewamy. Cebulę kroimy dosyć drobno i podsmażamy. Kartofle kroimy w kostkę – nie musi być drobniutka, bo będziemy całość miksować blenderem. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i 2-3 minuty obsmażamy.
    Warzywa zalewamy bulionem i mlekiem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem i solą oraz szafranem. Aby uzyskać doskonały smak dodajemy 14-20 nitek, kolejne pozostawiamy do dekoracji.
    Ugotowane, miękkie składniki pozostawiamy w garnku i miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem bądź wodą.
    Żółty ser drobno kroimy i dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy, aż się rozpuści. Jeśli dodajemy mozzarellę, wtedy dodajemy ją później.
    Idealne awokado do tej zupy, to dojrzały owoc. Możemy to szybko sprawdzić – jeśli miąższ się łatwo ugina pod naciskiem kciuka, to awokado jest dojrzałe. Owoc obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny (dosłownie z dwóch plasterków). Szynkę kroimy w paski.
    Przygotowujemy talerze – na spód dajemy szynkę, zalewamy zupą. Jeśli mamy mozzarellę dodajemy ją na wierzch zupy, na samej górze układamy plastry awokado i posypujemy resztą szafranu.
    Gęsta pożywna i przesmaczna zupa jest idealną propozycją obiadową.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 10.0/10 (1 głos ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: