Jajecznica z kiełkami
Jajecznica z cyklu – “na winie” – co się nawinie. Zazwyczaj po zajrzeniu do lodówki znajdziemy składniki niezbędne do stworzenia pysznej pożywnej jajecznicy. Jajka, suszone pomidory, wędlina, cebula i to wszystko. A na koniec zaglądamy do kiełkownicy, by całość udekorować kiełkami. Najlepiej kiełkami słonecznika.
Niezbędne składniki na jajecznicę z kiełkami są następujące:
2-4 jajka (w zależności od apetytu)
1 cebula
2 suszone pomidory
kilka plastrów wędliny lub kiełbasa
kiełki słonecznika (lub inne ulubione kiełki)
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Śniadanie przygotowujemy w całości na jednej patelni. Rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i na wolnym ogniu smażymy drobno pokrojoną cebulę. W tym czasie przygotowujemy wędlinę – kilka plastrów szynki, czy kilkanaście deko kiełbasy kroimy dosyć drobno. Tak samo drobno kroimy suszone pomidory.
Dokładamy do smażącej się cebuli dalej przesmażamy na wolnym ogniu. Ważne, by cebula byłą miękka a suszone pomidory oddały swój aromat pod wpływem temperatury.
Rozbijamy jajka wprost na patelnie, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi. Szybkimi ruchami mieszamy całość, można jajecznice posypać startym parmezanem. Na pewno po osiągnięciu pożądanej przez nas konsystencji jajek (ja lubię mocniej ścięte) całość wykładamy na talerz i dekorujemy planami z kiełkownicy. Ja szczególnie polecam kiełki słonecznika.
Jak każda jajecznica także i ta świetnie komponuje się z gorącymi bułeczkami z masłem.
Jajecznica jest bardzo popularnym śniadaniem, dlatego warto za każdym razem przyrządzić ją inaczej. Na mojej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na jajka, czy to omlety, jajka sadzone i jajecznice.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Jajka sadzone na chorizo z warzywami
- Omlet na bogato
- Makaron z chorizo i kiełkami
- Szybkie spaghetti
- Omlet ze szparagami
Tagi: cebula, jajka, kiełki, suszone pomidory