Risotto z dynią

Risotto dyniowe
Jesienią przychodzi czas na dynię. Możemy wyczarować z niej sporo pysznych dań – na przykład risotto. Danie to jest proste, stosunkowo szybkie i niezwykle smaczne! Nie potrzeba wielu składników i tylko jedno naczynie! Idealne danie!
Składniki na risotto z dynią:
1 szklanka ryżu arborio
40 dag dyni
1 średnia cebula
500 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
grana padano
masło
pieprz, gałka muszkatołowa

Risotto z dyni
Dyniowe risotto przygotowujemy bardzo podobnie jak wszystkie risotta. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy drobno. Bulion podgrzewamy, by dodawać gorący.
Na patelni, na wolnym ogniu rozgrzewamy część masła. Wrzucamy cebulę i dynię. Podsmażamy powoli, by cebula się zeszkliła. Nim cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy odrobinę masła i risotto. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu równo się ogrzało i zostało otoczone masłem. Po minucie wlewamy wino, znów mieszamy i odparowujemy płyn.
Gdy wino odparuje zaczynamy dodawać po trochu bulion i mieszając odparowujemy, możemy nieco zwiększyć gaz. Gdy ryż będzie prawie al dente doprawiamy pieprzem. Risotto odstawiamy z palnika.
Gdy danie minutę ostygnie doprawiamy gałką muszkatołową, odrobiną zimnego masła i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerz i obficie posypujemy grana padano lub parmezanem.
Tagi: bulion, cebula, dynia, gałka muszkatołowa, grana padano, ryż, wino
3 listopada, 2013 o 19:11
Wygląda pysznie, z dynią jeszcze nie jadłam!
3 listopada, 2013 o 19:41
Wygląda pysznie i uwierz – pysznie smakuje! Jutro kolejne potrawy z dynią, bo rodzina obdarowała mnie 7kg warzywem 🙂