Piadina

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 75 minut | Porcja dla 2 osób

    Piadina romagnolA

    Z suszonymi pomidorami, oliwkami i mozzarellą

    Znakiem naszych czasów w kuchni jest odkrywanie wciąż nowych i nowych przepisów, składników, smaków… W pogoni za coraz bardziej wykwintnymi daniami warto pamiętać o prostych, sprawdzonych przepisach, które są mądrością każdej kuchni. Dla mnie takim odkryciem byłą włoska pianina i crescione. Jest to placek z nadzieniem, typowe danie kuchni regionu Emilia-Romagna (dlatego nazwa piadina romagnola). Piadina jest lekkostrawna, dowolnie można ją obłożyć farszem. A smak… ach, to wspomnienie gorących dni spędzonych nad Adriatykiem!

    Składniki na piadinę:

    500g mąki
    100-150g smalcu
    sól
    soda oczyszczona – szczypta
    200ml wody lub mleka (letniego)

    Farsz – tu panuje pełna dowolność, kilka propozycji przedstawię poniżej.

    Mąkę i tłuszcz wkładamy do miski. Delikatnie solimy, dodajemy szczyptę sody i płyn – wodę lub mleko. Całość zagniatamy rękami do momentu aż nie stanie się twarde i elastyczne.
    Zamiast smalcu można użyć oliwy z oliwek, ale w oryginale jest smalec.
    Zagniecione ciasto dzielimy na równe porcje. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować na placki. Gotowa pianina powinna mieć około 2-3 mm grubości.
    Placki smaży się na płycie grzewczej lub w Polsce łatwiej – na patelni krótko z obu stron – 2-3 minuty.

    Gdy usmażymy placek z pierwszej strony, wtedy nakładamy farsz. We Włoszech piadinę podaje się złożoną na pół.

    Innym sposobem podania jest crescione – jest to piadina zamknięta (jeśli piadinę porównamy do pizzy, to crescione będzie odpowiadało rogalowi calzone).

    Tak jak pizze można podać z różnorakim nadzieniem tak i można postąpić z farszem do piadiny lub crescione.

    Moje ulubione farsze to połączenie klasycznych włoskich składników, np.:

    Szynka parmeńska, czarne oliwki, świeże pomidorki i mozzarella
    Suszone pomidory, kapary, czarne oliwki i ser mozzarella
    Prosciutto crudo, gorgonzola, świeże pomidorki
    Mortadela, świeże pomidory, zielone oliwki, ser typu brie

    Dla dzieci we Włoszech podaje się także piadinę z nutellą.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 9.0/10 (1 głos ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , ,

    Zostaw komentarz: