Pasta z krewetkami

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 20 minut | Porcja dla 2 osób

    Przygotowanie dania

    Krewetki z pomidorkami i czosnkiem

    Coraz częściej owoce morza goszczą na polskich stołach. Są to coraz częściej małże, kalmary, nierzadko ośmiornica. Ale największą popularnością niezmienne cieszą się krewetki! Krewetki można podawać na wiele sposobów – między innymi z makaronem. Dziś na obiad danie –  krewetki z makaronem penne rigate.

     

    Składniki na krewetki tygrysie z makaronem:

    250 g makaronu penne rigate – oczywiście może być inny np. tagliatele
    250 g świeżych krewetek, polecam większe z pancerzem np. tygrysie, na pewno nie koktajlowe
    200 g pomidorków koktajlowych
    limonka
    natka pietruszki
    oliwa z oliwek lub masło
    czosnek

    Penne rigate z krewetkami

    Krewetki z makaronem

    Wykonanie jest szybkie i bardzo proste. Danie na patelni wykonamy w czasie, gdy gotujemy wodę na makaron. Rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, wciskamy czosnek – 2-3 ząbki, równie dobrze może być pokrojony w piórka. Do patelni dodajemy krewetki. Całość doprawiamy posikaną natką pietruszki.

    I to właściwie cały przepis!

    W tym czasie gotujemy makaron. Danie podajemy z limonką, którą skrapiamy krewetki. Osobiście wybieram duże skorupiak, by nie szukać na talerzu tego, co stanowi największą wartość tego dania.

    Co można zmodyfikować? Można w całości zrezygnować z pomidorków – wtedy smażyłbym krewetki na maśle, można je zastąpić ostrymi papryczkami np. piri-piri.

     

    Danie smaczne, kolorowe, szybkie w przygotowaniu. Krewetki z makaronem z dodatkiem wina to świetne danie dla dwojga!

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz: