Pasta z ricottą i warzywami

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 60 minut | Porcja dla 3 osób

    Zapiekanka warzywna

    Warzywna zapiekanka z ricottą

    Jeśli macie ochotę na ciekawe danie bezmięsne – to zapiekany makaron z warzywami będzie dla was. W sezonie na warzywa należy je jeść jak najczęściej. Proponuję pomidory, marchewkę, bakłażana i świeżą bazylię połączyć z serkiem ricotta i waszym ulubionym makaronem.

    Składniki na zapiekankę z ricottą i bakłażanem:

    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    2 średnie marchwie
    2 średnie bakłażany
    garść świeżej bazylii
    300g makaronu (penne rigate, muszelki czy duże kolanka)
    0,6 kg pomidorów
    200g sera żółtego lub wędzonego
    200g serka ricotta (1 opakowanie)
    parmezan lub grana padano
    sól, pieprz, oliwa z oliwek

    Oberżyna z grilla

    Grillowany bakłażan

    To smaczne danie warzywne wymaga trochę przygotowania. Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę marchewek. Marchewki gotujemy w garnku, w którym później podgotujemy makaron.
    Bakłażana myjemy i kroimy na plastry grubości 1cm. Jeśli mamy grill – to grillujemy, jeśli nie to na patelni obsmażamy – można zrobić to na dwa sposoby. Na patelni rozgrzewamy bardzo silnie oliwę i na bardzo gorące oliwie smażymy z obu stron po 2 minuty. Albo na patelni teflonowej obsmażamy z bardzo niewielką ilością oliwy. Jednak ja preferuję grill elektryczny. Przygotowane plastry bakłażana kroimy na ćwiartki.
    Obieramy i drobno kroimy dwa ząbki czosnku. Obieramy cebulę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na wolnym ogniu czosnek. Kroimy drobno cebulę i dokładamy na patelnię. Pomidory kroimy na ćwiartki i miksujemy blenderem – można także wykorzystać pomidory z puszki lub sos pomidorowy. Większość zmiksowanych pomidorów dodajemy na patelnię.
    Resztę sosu pomidorowego mieszamy z serem ricotta, pokrojonym bakłażanem oraz pokrojonym drobno serem żółtym. Do sosu serowo-pomidorowego dodajmy pokrojone liście bazylii.
    Gdy mamy miękką marchewkę, wtedy do garnka dokładamy makaron. Podgotuwujemy go kilka minut.
    W naczyniu żaroodpornym układamy trochę sosu pomidorowego (z cebulą), makaron, bakłażana z sosem serowym. Na wierzch dajemy resztę sosu pomidorowego z cebulą i marchwią. Na górę ścieramy parmezan lub grana padano.
    Zapiekankę z warzywami podajmy przybraną świeżymi listkami bazylii.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 0.0/10 (0 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: