Zupa-krem z dyni

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 35 minut | Porcja dla 2 osób

    Zupa-krem z dyni

    Krem z dyni z nutą paprykową

    Miłośnicy zup, w sezonie jesiennym, chętnie sięgają po dynię. Można z niej zrobić sporo różnorodnych potraw. Smak zupy uzupełnimy nutą paprykową. A samo danie będzie w postaci kremu.

    Składniki na zupę dyniową z grillowaną papryką:

    700 g dyni
    1 pomidor
    1 średnia czerwona papryka
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    bulion warzywny
    śmietana do zup
    oliwa z oliwek
    słodka papryka, rozmaryn, pieprz (może być ziołowy czy cytrynowy)

    Danie udekorujemy grillowaną papryką. Możemy ją także przygotować na zwykłej patelni z kroplą oliwy. Kroimy pół papryki na cienkie paski i grillujemy lub podpiekamy średnio rozgrzanej na patelni.
    W tym czasie obieramy cebulę, dynię i czosnek. Dynię kroimy w jednocentymetrową kostkę. Myjemy pomidora. Odkładamy pieczoną paprykę. Cebulę kroimy dosyć drobno i podsmażamy na patelni razem z dynią i niewielką ilością oliwy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek, a po kolejnych kilku pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy pieprzem i 3 szczyptami rozmarynu.
    Warzywa przekładamy do garnka miksujemy na krem, i uzupełniamy bulionem, którego ilość dobieramy tak, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy słodką papryką. Całość gotujemy minimum 15 minut.
    Zupę podajemy z śmietaną i wcześniej upieczoną lub grillowaną papryką. Moża udekorować plastrem,  mozzareli.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. omlet pisze:

      mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

    Zostaw komentarz: