Risotto z dynią

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 4 osób

    Risotto

    Risotto dyniowe

    Jesienią przychodzi czas na dynię. Możemy wyczarować z niej sporo pysznych dań – na przykład risotto. Danie to jest proste, stosunkowo szybkie i niezwykle smaczne! Nie potrzeba wielu składników i tylko jedno naczynie! Idealne danie!

    Składniki na risotto z dynią:

    1 szklanka ryżu arborio
    40 dag dyni
    1 średnia cebula
    500 ml bulionu warzywnego
    100 ml białego wytrawnego wina
    grana padano
    masło
    pieprz, gałka muszkatołowa

    Risotto z dynią

    Risotto z dyni

    Dyniowe risotto przygotowujemy bardzo podobnie jak wszystkie risotta. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy drobno. Bulion podgrzewamy, by dodawać gorący.
    Na patelni, na wolnym ogniu rozgrzewamy część masła. Wrzucamy cebulę i dynię. Podsmażamy powoli, by cebula się zeszkliła. Nim cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy odrobinę masła i risotto. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu równo się ogrzało i zostało otoczone masłem. Po minucie wlewamy wino, znów mieszamy i odparowujemy płyn.

    Gdy wino odparuje zaczynamy dodawać po trochu bulion i mieszając odparowujemy, możemy nieco zwiększyć gaz. Gdy ryż będzie prawie al dente doprawiamy pieprzem. Risotto odstawiamy z palnika.
    Gdy danie minutę ostygnie doprawiamy gałką muszkatołową, odrobiną zimnego masła i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerz i obficie posypujemy grana padano lub parmezanem.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. Malwinka pisze:

      Wygląda pysznie, z dynią jeszcze nie jadłam!

    2. admin pisze:

      Wygląda pysznie i uwierz – pysznie smakuje! Jutro kolejne potrawy z dynią, bo rodzina obdarowała mnie 7kg warzywem 🙂

    Zostaw komentarz: