Makaron z chorizo i kiełkami

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 20 minut | Porcja dla 2 osób

    Makaron rotelle z chorizo

    Rotelle z chorizo i kiełkami

    Danie szybkie, łatwe i przede wszystkim nieskomplikowane do wykonania. A efekt – bardzo smaczna kolorowa potrawa na talerzu, którą możemy zaskoczyć bliską nam osobę. Polecam na obiad lub na romantyczną kolację we dwoje – ze świecami i białym winem!

    Składniki na makaron z chorizo i suszonymi pomidorami oraz kiełkami rzodkiewki:
    200 g makaronu – tu wybrałem rotelle – kółka
    4 suszone pomidory w oliwie
    50 g chorizo (pikantne)
    4 jajka
    por (wystarczy kilka centymetrów młodego pora)
    kiełki – wybrałem słonecznik i rzodkiewkę
    sól jest jedyna wymagana przyprawą

    Danie jest proste i szybkie do wykonania. Do garnka wlewamy wodę na makaron, w tym czasie przygotujemy dodatki do makaronu.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej z suszonych pomidorów – na małym ogniu. Jeśli mamy młody por, kroimy go na pół i potem w półplasterki, wrzucamy na patelnię. Chorizo kroimy na plasterki i potem w ćwiartki. Dorzucamy na patelnię. Jajka rozbijamy w misce i solimy. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Suszone pomidory dorzucamy na patelnię na dwie minuty przed ugotowaniem makaronu.
    Gdy rotelle są ugotowane, osączamy je i dorzucamy na patelnię. Dokładnie mieszamy z oliwą, pomidorami, porem i kiełbasą chorizo. Całość zalewamy jajkiem i dokładnie mieszamy – wszystko na małym gazie. Gdy jajka się zetną – danie jest gotowe. Zajmie to ok 20 minut.
    Podajemy udekorowane kiełkami słonecznika lub rzodkiewki.
    Jeśli wybierzemy ostrzejsze chorizo – wtedy idealnym dodatkiem są ostrzejsze kiełki rzodkiewki, jeśli chcemy mieć łagodniejszy smak, wtedy wybieramy mniej pikantne chorizo oraz kiełki słonecznika.
    Danie dobre zarówno na obiad jak i na kolację, makaron rotelle pięknie się komponuje na talerzu z dodatkami i zielonymi kiełkami.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 10.0/10 (1 głos ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz: