Szybkie spaghetti

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 2 osób

    Pasta z warzywami i serem pleśniowym

    Pyszne, szybkie spaghetti

    Dzisiejszy przepis to bardzo szybkie spaghetti. Dzisiejsza pasta to połączenie składników, które warto mieć w domu – suszonych pomidorów, oliwek, szynki oraz sera pleśniowego. Całość podana z kiełkami słonecznika tworzy obłędnie smaczne danie. U mnie powstało jako kolacja z tego co zostało w lodówce.

    Składniki na smaczne i szybki makaron:

    1 średnia cebula, mogą być dwie dymki
    1-2 ząbki czosnku
    kilka plastrów szynki
    suszone pomidory
    zielone oliwki
    ser pleśniowy
    kiełki słonecznika
    makaron – świderki, spaghetti, lub inne formy
    opcjonalnie czosnek w pikantnej zalewie

    Makaron - szybkie danie

    Makaron w kilkanaście minut

    Do garnka wlewamy wodę, solimy i dodajemy łyżkę oliwy. W tym samym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Rozgrzewamy na wolnym ogniu oliwę i wrzucamy warzywa. Kroimy bardzo drobno papryczkę chili i dorzucamy na patelnię. Warzyw nie doprawiamy – zwłaszcza warto podkreślić, że nie dokładamy do tego dania soli!

    Warzywa powoli miękną a my w tym czasie kroimy wędlinę na plastry u dokładamy do smażenia. Ja dodałem jeszcze drobno pokrojony czosnek w pikantnej zalewie.

    Do garnka wrzucamy makaron – spaghetti, świderki czy inną postać. A na patelnię układamy oliwki przekrojone na pół. Cały czas smażymy na wolnym ogniu. Na górze układając plastry sera pleśniowego – np. błękitnego lazura. Zazwyczaj przyjmuje się, że ser należy rozpuszczać w śmietanie, ale ja nie chcę dokładać dodatkowego tłuszczu.

    Gdy makaron jest al dente, układamy na nim sos z sera, warzyw i szynki. Na wierzch dodajemy kiełki słonecznika. To świetne i zdrowe uwieńczenie tego dania.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 0.0/10 (0 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. Janko pisze:

      Zapowiada się nieźle. Do tego kiełki – miło jest znaleźć coś zielonego na talerzu. Wypróbuję ten przepis jak mi wzrosną kiełki słonecznika – za kilka dni!

    Zostaw komentarz: