Pomysły na szybkie dania z makaronem

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 20 minut | Porcja dla 1 osób

    Przepisy na proste szybkie dania. Proste danie, czy szybko przygotowana potrawa nie musi być nudna! Spróbujcie tego – naprawdę warto wypróbować te przepisy. Propozycje wegetariańskie, bo nie zawsze musimy jeść mięso. Plusem tych dań jest też niska zawartość białej śmierci – soli – od siebie oddajemy ją tylko do wody, w której gotujemy makaron.

    Pasta z pesto

    Wyobraź sobie, że masz 15 minut na obiad – to danie jest dla Ciebie. Potrzebujesz tylko:
    ulubiony makaron – nie podaję ilości, gdyż gotujesz dokładnie tyle ile Ci potrzeba
    zielone pesto – można zrobić samemu, wtedy zajmie to więcej czasu, w tej propozycji mam na myśli gotowe pesto alla genovese, ale można wybrać dowolne inne – pomidorowe, paprykowe – jest już spora dostępność gotowych pest
    ser grana padano, parmezan lub ostatecznie to co akurat zamieszkiwało w lodówce
    Jaki jest przepis na to pyszne danie? Gotujemy wodę na makaron – lekko osoloną i z odrobiną oliwy z oliwek. Gotujemy makaron – penne rigate, fusilli czy spaghetti – Twój wybór, odsączamy makaron na sitku, przekładamy na talerz. Dodajemy pesto w ilości jaka wydaje nam się odpowiednia, posypujemy startym serem grana padano i… Smacznego!

    Pasta z zasmażanym brokułem

    Trochę więcej czasu zajmie przygotowanie innego makaronu – z brokułem. Przepis wymaga:
    makaron penne rigate – można zamienić na inny
    brokuł
    1 cebula średnia
    dwa ząbki czosnku
    oliwa z oliwek, sól – odrobina
    Przygotowanie dania jest następujące – wstawiamy wodę by ugotować brokuł. W tym czasie na patelni na małym smażymy drobno pokrojony czosnek przez minutę i dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Gotujemy brokuła w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy odsączamy i kroimy dosyć drobno i dodajemy na patelnię, zwiększamy gaz i przesmażamy z cebulą i czosnkiem. Nie wylewamy wody po brokule (mniej ganków do mycia!) wrzucamy makaron – można trochę dolać oliwy. Gdy makaron będzie ugotowany danie będzie gotowe!
    Przekładamy pastę na talerze dodajemy warzywa z patelni i… Smacznego!

    Spaghetti aglio olio

    Proste, podstawowe włoskie danie. Aglio oznacza czosnek, olio – oliwę. Już Chyba wszystko jasne? Potrzebujemy:
    makaron spaghetti – tutaj też możemy zamienić na swoją ulubioną pastę
    czosnek
    nać pietruszki
    opcjonalnie pepperoncino – ostrą papryczkę, która zaostrzy smak
    Wstawiamy wodę na makaron – lekko osoloną z dodatkiem oliwy. Na patelni podgrzewamy oliwę i drobno pokrojony czosnek – czosnek nie może zrobić się brązowy, smażymy na wolnym ogniu. Warto doprawić odrobiną pieprzu. Gdy chcemy Zmienić smak potrawy, wtedy możemy zastosować oliwę smakową – np z dodatkiem pepperoncino lub dodać na patelnię drobno pokrojoną papryczkę.
    Gdy makaron jest ugotowany danie jest gotowe. Mieszamy wszystko w misce z dodatkiem natki pietruszki i… Smacznego!
    Spaghetti aglio olio można udekorować kiełkami np. słonecznika. O ich uprawie i zaletach przeczytacie na stronie: Kiełki – uprawa i sprawdzone przepisy.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz: