Spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 2 osób

    Pasta z krewetkami, pieczarkami i czosnkiem

    Spaghetti pieczarkowo-krewetkowe

    Jeśli w Waszej kuchni stawiacie na niebanalne dania, ciekawe połączenia oraz szybkość – to te cechy odnajdziecie w spaghetti z pieczarkami i krewetkami. Bardzo długo w Polsce spaghetti utożsamiano z spaghetti po bolońsku, koniecznie w sosie pomidorowym. Sos krewetkowo-pieczarkowy zdecydowanie łamie ten stereotyp a całość posypujemy moim ulubionym serem – grana padano. Polecam tę potrawę jako danie obiadowe ale także jako kolację we dwoje, przy lampce białego wina.

    Składniki do spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym są następujące:

    200 g spaghetti (oczywiście można dobrać swój ulubiony makaron)
    10-15 krewetek tygrysich (ja skorzystałem z gotowanych)
    5-7 pieczarek
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    3-4 gałązki natki pietruszki (oraz dodatkowa do dekoracji)
    ser grana padano (oczywiście można zamienić na parmezan)

    Spaghetti w sosie krewetkowo-pieczarkowym zaczynamy od umycia pieczarek i pokrojenia ich w spore kawałki. Obieramy czosnek wyciskamy na prasce lub drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajmy czosnek. Na wolnym ogniu smażymy 1-2 minuty, dodajemy pieczarki. Delikatnie solimy, pieprzymy. Smażymy 5 minut i wstawiamy wodę na makaron, którą solimy i dodajemy łyżkę oliwy.
    Do gotującej wody wrzucamy makaron a na patelnie dodajemy krewetki. W zależności od preferencji smakowych można dodać kilka kropel soku z cytryny. Kroimy drobno natkę pietruszki, gdy makaron potrzebuje minutę by być al dente, dodajemy część natki na patelnię i całość dokładnie mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, sos zdejmujemy z gazu – pyszne danie jest gotowe!

    Jeżeli mamy świeże krewetki, wtedy należy je krótko obsmażyć na oliwie z obu stron i odłożyć na czas smażenia pieczarek. Krewetki w zalewie dodajemy w tym samym momencie co gotowane. Osobiście dodaję krewetki po uprzednim obraniu ich, by podczas jedzenia nie musieć tego robić
    Propozycja podania jest banalna – makaron oblewamy sosem, posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz włoskim serem grana padano, dekorujemy plasterkiem bądź ćwiartką cytryny i plasterkami Świerzych pomidorów z gałązką pietruszki.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 8.5/10 (2 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , ,

    Zostaw komentarz: