Penne rigate w sosie gorgonzola

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 35 minut | Porcja dla 2 osób

    Penne rigate con gorgonzola

    Penne z gorgonzolą

    Sprawdzony przepis na penne w sosie gorgonzola to pyszne danie, ale… nie liczmy kalorii. Jest to danie obiadowe bezmięsne, łatwe do zrobienia, choć nieco pracochłonne. Warto wypróbować przepis na penne rigate z pieczarkami i brokułem w sosie gorgonzola. Pleśniowy ser gorgonzola pochodzący z Włoch  bez problemów kupimy w każdym większym sklepie spożywczym.

    Niezbędne składniki tego dania obiadowego to:
    250g penne rigate lub inny makaron
    40 dag pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 brokuł
    150 ml śmietany 12% do zup
    100g sera gorgonzola
    oliwa, sól, pieprz, papryka

    Przepis na makaron w sosie gorgonzola wykonamy w dwóch garnkach. W pierwszym podgotujemy brokuła i ugotujemy makaron. W drugim na oliwie przygotujemy sos.
    Myjemy pieczarki i obieramy cebulę. Do dużego garnka dajemy oliwę i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy krótko – tyle i trwa posiekanie cebuli. Dodajemy cebulę i podsmażamy i w tym czasie kroimy pieczarki na średniej wielkości kostkę. Pieczarki dorzucamy do garnka, delikatnie solimy, dodajemy słodką paprykę i od czasu do czasu mieszamy.
    W mniejszym garnku gotujemy wodę, delikatnie solimy i wkładamy tam brokuł.
    Gdy pieczarki zmienią kolor dodajemy śmietanę do garnka z sosem, w śmietanie rozpuszczamy gorgonzolę. Gdy gorgonzola ze śmietaną zmieni konsystencję na kremową, wtedy dodajemy pokrojony brokuł. A do mniejszego garnka dodajemy łyżkę oliwy i gotujemy makaron (w tej samej wodzie co brokuł).

    Gorgonzola to klasyczny włoski, niebieski ser pleśniowy. Fantastyczny w smaku, może być zastąpiony przez inne sery pleśniowe – jednak ze stratą dla smaku całej potrawy.

    Gdy makaron się ugotuje podajemy go z sosem z pieczarek, brokuła i rozpuszczonej gorgonzoli. Danie to pasuje na obiad, jak i na kolację przy włoskim białym winie.

     

    Sery pleśniowe rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, dlatego pamiętajmy by sprawdzić, że śmietana nadaje się do zup, nie tylko sałatek.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 9.5/10 (2 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. Andrzej pisze:

      Sos do makaronu bez mięsa! Na pewno wypróbuję to danie.

    Zostaw komentarz: