Drinki na bazie rumu

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 0 minut | Porcja dla 0 osób

    Na jednej z wcześniejszych stron polecam ulubione drinki, teraz czas na wybrane drinki z rumem. Szczególnie polecam rum z napojem imbirowym. Sprawdźcie poniższe receptury na drinki na bazie rumu.

    Rum, limonki i napój imbirowy

    Rum z napojem imbirowym i limonką

    Rum z korzennym napojem imbirowym

    Składniki:
    150 ml napoju imbirowego (np. Old Jamaica Ginger Beer), 50 ml  rum – ciemny lub jasny, 1 limonka (ostatecznie cytryna), kruszony lód.

    Jest to jeden z moich ulubionych drinków na bazie rumu. Podstawą jest złoty rum (np. Bacardi) oraz napój imbirowy. Ważne jest, by nie było to piwo zbożowe aromatyzowane imbirem (większość tego co w Polsce można kupić to właśnie aromatyzowane piwo). Napój imbirowy musi mieć dopisek “root ginger”, ale zapewne będzie też nazwa ginger beer soda.

    Receptura drinka rum z napojem imbirowym jest następująca:
    Do szklanki highball wrzucamy kruszony lód (do 1/3 wysokości). Kroimy limonkę na pół, jedną połówkę wyciskamy na kruszony lód, drugą kroimy na ćwiartki i wrzucamy do szklanki. Wlewamy rum do szklanki, uzupełniamy napojem imbirowym. Drink gotowy.

     Rum z sokiem ananasowym – Flamingo

    Składniki:
    40 ml jasnego rumu, 120 ml soku ananasowego, 10 ml soku z limonki (ostatecznie z cytryny), 10 ml syropu grenadine, 5 kostek lodu.

    Flamingo to prosty drink na bazie rumu. Do shakera wkładamy kostki lodu i wlewamy składniki – jasny rum, sok ananasowy, sok z limonki oraz syrop. Całość mieszamy w shakerze w klasyczny sposób – 8-10 sekund. Przelewamy do szklanek highball przez sitko barmańskie.
    Drinka można wykonać także w wersji “sunrise” – do shakera nie dodajemy syropu grenadine, który wlewamy na końcu do highballa, by uzyskać efekt jak w tequili sunrise.

    Robinson Crusoe

    Składniki:
    40 ml jasnego rumu, 40 ml soku anansowego, 4 kostki lodu.

    Robinson Crusoe to prosty, średnio mocny drink na bazie rumu jasnego typu short. Całosć przygotowujemy w shakerze. Wrzucamy wszystkie składniki do shakera, mieszamy energicznie. Gotowy drink przecedzamy do kieliszka koktajlowego lub shot.

    Kawa z rumem

    Składniki:
    30 ml jasnego rumu, 30 ml kawy (espresso lub americano), 5 ml syropu cukrowego, kilka kostek lodu.

    Czarna Róża to short drink na bazie rumu i kawy. Ciekawe połączenie – w przeciwieństwie do herbaty z rumem – kawę podajemy zimną.
    Drink mieszamy w shakerze – wkładamy kostki lodu, wlewamy zimną kawę, rum oraz syrop cukrowy i mieszamy 8-10 sekund. Drink przelewamy do kieliszka koktajlowego.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: ,

    Zostaw komentarz:

    1. Krzysiek_G pisze:

      Proste i smaczne przepisy

    Zostaw komentarz: