Marmolada cebulowa

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 1 osób

    Francuska marmolada z cebuli

    Marmolada z cebuli

    Kuchnia to nie tylko dania obiadowe czy wyszukane kolacje. To także proste dodatki, które wzbogacają potrawy smakiem, zapachem czy kolorem. Ciekawym dodatkiem jest francuska marmolada z cebuli. Marmoladę cebulową wykonamy szybko a dodawać ją można do zimnych mięs, jako dip a także jako dodatek do kanapek.

    Dobre proporcje na patelnię o średnicy 28 centymetrów są następujące:

    Wersja 1:
    1 kg cebuli
    5 łyżek octu balsamicznego modeńskiego
    8 dg cukru z trzciny (brązowego)
    3 łyżki powideł śliwkowych lub z czarnej porzeczki
    2 łyżki rumu (jasnego)
    oliwa do smażenia, sól (opcjonalnie)

    Cebula - główny składnik maramolady

    Cebula

    Wersja 2:
    1kg cebuli
    5 łyżek octu winnego czerwonego (np. pomidorowego, z czerwonego wina itp.)
    8 dag cukru brązowego
    3 łyżki gęstych powideł (jak wyżej)
    olej lub oliwa do smażenia, sól, pieprz

    Jeśli będziecie korzystać z tego przepisu to na początek proponuje wykonać pierwszą wersję. Ja robię dwie – bawiąc się doborem składników.
    Marmoladę cebulową w każdej z wersji zaczynamy od drobnego poszatkowania cebuli. Ewentualnie część kroimy drobno, a drugą część miksujemy blenderem – uzyskamy gęstszą konsystencję marmolady.
    Cebulę smażymy na wolnym ogniu – gdy będzie miękka (możemy trochę zezłocić) dodajemy pozostałe składniki (według wybranej wersji). Zwiększamy gaz i od czasu do czasu mieszając pozwalamy by całość zgęstniała. Cukier zacznie się karmelizować, marmolada nabierze gęstości, zrobi się lepka. W pierwszej wersji marmolada cebulowa będzie ciemna, nabierze koloru octu balsamicznego. W wersji drugiej marmolada jest jaśniejsza.
    Niezależnie od wersji można poeksperymentować z innymi dodatkami, warto przetestować mus pomarańczowy czy puree pomidorowe zamiast powideł śliwkowych.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 0.0/10 (0 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , ,

    Zostaw komentarz:

    * Copy This Password *

    * Type Or Paste Password Here *