Ryba w zalewie octowej z ogórkami

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 50 minut | Porcja dla 12 osób

    Smażona ryba w zalewie octowej

    Marynowana ryba w occie

    Standardowo ryba w occie jest podsmażona i marynowana z cebulą. Proponuję dodać nieco więcej dodatków – ryba w zalewie octowo-pomidorowej potrafi zaskoczyć. Zróbcie sami i poznajcie ten smak!

    Składniki na rybę w zalewie octowo-pomidorowej i ogórkiem:
    1-1,5 kg ryby – filety (morszczuk, dorsz itp.)
    4-5 średnich cebul
    4-5 ogórków kiszonych
    2 szklanki wody
    ½ szklanki oleju
    75 ml octu
    200 ml przecieru pomidorowego
    liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier

    Filety rybne kroimy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy. Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmażamy cebulę, którą obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    W czasie smażenia cebuli, kroimy w kostkę ogórki kiszone.
    Przygotowujemy zalewę – gotujemy wodę z olejem, octem, przyprawami i koncentratem pomidorowym. Zalewę doprawiamy 4 łyżkami cukru, listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Całość gotujemy kilka minut.

    Zalewa octowo-pomidorowa do ryby

    Ryba w occie z ogórkami

    Na usmażoną rybę nakładamy usmażoną cebulę, pokrojony ogórek i zalewamy gorącą zalewą.

    Ryby są źródłem lekkostrawnego, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, witaminy A, B, E oraz pierwiastki takie jak sód, potas, wapń, magnez fosfor, jod oraz tłuszcze nienasycone. Warto dodać ryby do swojego menu, nawet tę w zalewie octowej. Zapraszam do innych rybnych przepisów – zwłaszcza ryby po środziemnomorsku, pstrąga grillowanego i halibuta.

    Ryba w occie w zalewie pomidorowej z ogórkami kiszonymi jest też fajną propozycją dania na Wigilię.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 7.6/10 (16 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: