Halibut w cytrusach

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 2 osób

    Halibut w sosie pomarańczowo-estragonowym

    Ryba po francusku - w pomarańczach

    Pomarańczowa ryba

    Pod koniec grudnia w Polsce na stołach królują ryby. Na wigilii dominują tradycyjne potrawy, ale już w pierwszy, czy drugi dzień świąt warto podać rybę, która zaskoczy smakiem biesiadników. Proponuję potrawę kuchni francuskiej – halibuta w cytrusach. Halibut jest bardzo smaczną rybą, a sos pomarańczowo-grejpfrutowy wzbogacony ziołami nadaje daniu niepowtarzalny smak.

    Sprawdzony przepis na halibuta w sosie pomarańczowym wymaga:

    50 dag halibuta
    1 grejpfrut
    6 pomarańczy
    150 ml śmietany kremówki 30%
    10 ml wódki ziołowej lub wermutu
    1 łyżka musztardy (gładka ostra np. Dijon)
    15g masła
    sól, pieprz, świeży estragon

    Halibut w sosie cytrusowym

    Halibut w pomarańczach i ziołach

    Kupując rybę wybierajcie grubsze filety, 50 dag wystarczy na cztery porcje. Świeżego halibuta solimy i pieprzymy i odstawiamy na czas przygotowania sosu.
    Z cytrusów przygotowujemy sos – grejpfruta i 5 pomarańczy wyciskamy, wlewamy do garnka i podgrzewamy, by woda odparowywała, a sos gęstniał. Do garnka dodajemy odrobinę ziołowego alkoholu – może to być wytrawny wermut, ja używam wódki ziołowej. Gdy sos znacząco zmniejszy swoją objętość dodajemy musztardę. Ponieważ jest to francuski przepis, dlatego polecana jest musztarda Dijon. Sos z musztardą dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wtedy zmniejszamy gaz i dodajemy śmietanę. Sos powinien być gęsty dlatego całość jeszcze podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Jeżeli sos wydaje się zbyt cierpki można go posłodzić.
    W tym czasie obieramy pozostałą pomarańczę i przygotowujemy cząstki owocu, by dodać go do sosu.
    Rozgrzewamy masło na patelni, smażymy halibuta dokładnie z obu stron. Sos jest gęsty, wlewamy go do ryby, dodajemy świeży estragon lub suszony, na wolnym ogniu smażymy całość. Na ostatnie dwie minuty wkładamy cząstki pomarańczy, by nabrały temperatury.
    Ryby rzadko goszczą na polskich stołach – a przecież warto sięgać po nie – choćby ze względu na smak halibuta w sosie pomarańczowo-grejpfrutowym.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 9.0/10 (1 głos ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: