Orientalna miruna

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 2 osób

    Miruna z warzywami

    Miruna z warzywami

    Ryby są pożywieniem, które powinno często gościć na naszych stołach. Jedną z smaczniejszych i popularnych w Polsce ryb jest miruna. Dziś zaproponuję kuchnię orientalną – miruna z warzywami w mleku kokosowym. Danie jest smaczne, zdrowe i warte włączenia w wasze menu. Użyjemy samych zdrowych i świeżych składników, mocno doprawimy i zachwycimy domowników.

    Danie obiadowe – miruna orientalna, składniki:

    500g filetów z miruny
    2 średnie cebule
    1 ząbek czosnku
    świeży imbir (2-3 centymetry korzenia)
    2 papryki (żółta i czerwona)
    1 średnia młoda cukinia
    1 puszka mleka kokosowego
    1 limonka
    1 cytryna
    sos rybny tajski
    ryż
    oliwa, mąka
    sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka lub chili albo pieprz kajeński, curry, kurkuma

    Pyszna ryba - miruna

    Orientalna miruna

    Danie jest szybkie w przygotowaniu, ale wymaga dwóch patelni i garnka do ugotowania ryżu. Najpierw przygotowujemy warzywa – myjemy paprykę i cukinię, cebulę i czosnek obieramy, kroimy drobno. Paprykę i cukinię kroimy w niespełna centymetrową kostkę. Jeśli mamy młodą cukinię, wtedy nie musimy jej obierać ani usuwać gniazda nasiennego.

    Wstawiamy wodę na ryż – 550ml, wsypujemy łyżeczkę kurkumy lub curry, szczyptę soli i gotujemy. Na patelni szklimy cebulę na malej ilości oliwy.

    Przygotowujemy szklankę ryżu, gdy zagotuje się woda zmniejszamy gaz i wsypujemy ryż. Od czasu do czasu ryż należy zamieszać.

    Gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę i cukinie, podlewamy sosem rybnym, który zastępuje sól. Warzywa także mieszamy, by puściły sok i w nim je dusimy.

    Filety miruny kroimy na kawałki po około 5 centymetrów. Rybę skrapiamy sokiem z cutryny (po kilka kropel na kawałek), prószymy solą, pieprzem ziołowym, odrobiną curry i ostrą przyprawą – pieprzem kajeńskim, chili lub ostrą papryką.

    Gdy warzywa są miękkie dodajemy drobno posiekany czosnek i korzeń imbiru, dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem kokosowym. Całość od czasu do czasu mieszamy i w tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę, która wcześniej obtaczamy w mące. Smażymy krótko po kilka minut na stronę.

    Jeśli wszystko uda nam się zgrać w czasie to po usmażeniu ryby będziemy mieć gotowy i ryż, który gotuje się15-18 minut, aż do odparowania wody. Do warzyw w mleku kokosowym dodajemy ostatni dodatek – sok z limonki. Całość raz jeszcze mieszamy i zostawiamy 30 sekund na gazie. Nie wiem dlaczego, ale najbardziej mi smakuje ryba skropioną cytryną a do sosu tylko limonka… Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć tylko limonek.

    Całość podajemy na talerzu – pięknie się komponuje –  smaczny żółty ryż z rybą, na której układamy warzywa z kokosowym sosem. Jest trochę zabawy, ale całość można przygotować w 30 minut.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 5.5/10 (2 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. ufo pisze:

      Składniki zapowiadają bardzo ciekawe danie. Nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję. Pozdrawiam Szefa Kuchni.

    Zostaw komentarz: