Marynowany schab z grilla

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 3 osób

    Grill - schab

    Schab na grill

    Sezon na grilla wybuchł w tym roku wraz z wiosenną zielenią. Polacy grillują bardzo często i coraz mniej monotonnie. Dlatego warto szukać nowych pomysłów na dania. Co więcej na łonie natury korzystając z samego grilla można wyczarować smaczny obiad. Grillowana cukinia w oliwie czosnkowej, pieczone na grillu ziemniaki i marynowany schab z grilla.
    Tak słowo grill na wiosnę odmieniamy na wszelkie sposoby! A ja dziś proponuję schab w marynacie curry.

    Składniki na schab w marynacie curry na grill:

    Schab w marynacie curry

    Grillowany schab

    6 plastrów schabu
    6 łyżek oliwy z oliwek
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki octu balsamicznego (aceto balsamico di Modena)
    2 łyżeczki curry
    1 ostra papryczka – świeża lub konserwowa

    Sposób postępowania jest banalny. Łączymy składniki marynaty – oliwę z octem balsamicznym, 2 łyżeczkami curry i dokładnie mieszamy. Paprykę drobno kroimy, tak samo czosnek. Smaki się przegryzą i potrawa nie będzie tak ostra. Jeśli nie mamy świeżej papryki można wykorzystać suszone chili lub paprykę konserwowaną.
    Marynata gotowa – przygotowujemy mięso. Ze schabu odkrawamy tłuszcz i mięso rozbijamy. Delikatnie solimy i dokładnie plaster, po plasterku zanurzamy w marynacie. Mięso odkładamy w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę.
    Po tym czasie zamarynowany schab grillujemy.

    Dobrze smakuje z grillowaną cukinią (która spędziła kilka minut w marynacie z oliwy i czosnku) oraz zapiekanymi na grillu ziemniakami (zawiniętymi w folię z gałązką rozmarynu i odrobiną masła).
    A jeśli szukacie innej marynaty to polecam jeszcze marynatę imbirowo-miodową.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , ,

    Zostaw komentarz: