Schab z grilla w miodowej marynacie

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 60 minut | Porcja dla 3 osób

    Schab z grilla

    Schab w marynacie, z grilla

    Już dawno minęły czasy, gdy grill kojarzył się z kiełbaskami, piwem i …tyle. Grillujemy mięsa wszelakie i warzywa. Korzystamy z coraz ciekawszych pomysłów i nie boimy się ciekawych zestawień smakowych. Grillowany schab w miodowej marynacie jest ciekawą propozycją na spotkanie przy grillu. Dodatkiem jest cukinia. Potrawę podawać można z grillowanymi ziemniakami. Danie jest pyszne, nie nudne i warte częstego doń wracania!

    Składniki na marynatę miodowo-imbirową do grilla:

    6 plastrów schabu
    4 łyżki świeżo tartego imbiru
    4 łyżki miodu
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki cukru brązowego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki burbonu lub sherry

    Marynata jest prosta do zrobienia – składniki z sobą mieszamy. Jeśli potrzeba rozpuścić miód – wtedy go podgrzewamy. Marynata nadaje się idealnie do schabu, kurczaka czy innych mięs. Jednak najlepszy efekt jest z schabem i kurczakiem.

    Pyszny obiad z grilla

    Obiad z grilla – cukinia i schab

    Mięsa z grilla są dosyć suche. Aby się rozpływały w ustach wystarczy wykonać prosty zabieg. Schab, a także kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy dosyć mocno, by rozbić mięśnie mięsa. Gdy schab mocno zwiększy swój rozmiar, wtedy rozbity kotlet składamy i jeszcze delikatnie rozbijamy formując pożądany kształt.

    Mięso dokładnie namaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Grillujemy po 5 minut z każdej strony.

    Grillowana cukinia:

    2 młode cukinie
    oliwa z oliwek
    2 ząbki czosnku
    świeżo mielony pieprz kolorowy

    Mięso z grilla idealnie sie komponuje z grillowanymi warzywami. Może to być papryka (którą grillujemy długo) lub młoda, świeżutka cukinia. Warzywo to na pół godziny przed grillowaniem zanurzamy w marynacie z posiekanego drobno czosnku w oliwie. Całość posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

    Całość – grillowany schab w miodowo-imbirowej marynacie, grillowaną cukinię podajemy z pieczonymi na grillu ziemniakami (z gałązkami rozmarynu i płatkiem masła).

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 0.0/10 (0 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: