Schabowy inaczej

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 45 minut | Porcja dla 2 osób

    Schabowa rolada z marchwią

    Rolada schabowa

    W Polsce rządzi schabowy. Warto schab podawać w urozmaicony sposób i dlatego dziś zdrowy schabowy – z warzywami, w dwóch różnych wariantach podania. A do tego nieodzowne ziemniaki. Polskie danie obiadowe jak się patrzy! Całość robi się szybko i przyjemnie. Spróbujcie, bo dodatek marchwi bardzo dobrze się komponuje z kotletem, czy roladą schabową. Na pewno docenicie ten smak!

    Na schabowego z marchewką potrzeba:

    4 plastry schabu
    2 średnie marchwie
    1 średnia cebula lub 3 dymki
    120 ml śmietany do zup 18%
    szklanka bulionu warzywnego
    2 jajka
    bułka tarta
    płatki owsiane
    pieprz ziołowy, pieprz biały, sól, curry, oregano
    oliwa do smażenia

    Schabowy w płatkach z marchwią

    Schabowy z marchewką

    To danie obiadowe zaczynamy od przygotowania warzyw, które obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew trzemy na tarce na duże wiórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy marchew, po 2-3 minutach dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu 7-10 minut.
    Schab dokładnie rozbijamy, aby był miękki i wręcz rozpływał się w ustach po usmażeniu, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem ziołowym.
    W tym czasie warzywa podlewamy bulionem, posypujemy białym pieprzem i mała ilością soli. Dokładnie mieszamy i czekając aż odparuje woda, a bulion odda smak warzywom – przygotowujemy panierkę.

    I tu danie można przygotować na dwa sposoby – upiec klasyczne schabowe, lub przygotować rolady schabowe nadziewane marchwią.

    Wariant I – schabowy z marchwią zasmażaną.
    Jeśli decydujemy się na schabowe, to warto zrobić inną panierkę – proponuję z płatków owsianych. Jeśli roladki to zostańmy przy bułce tartej.
    Na talerzu rozbijamy jajka, aby mięso było pyszne zastosujemy prosty trick – nadamy smak panierce. Do jajek dodajmy sól, pieprz ziołowy, oregano i odrobinę curry. Kotlety dokładnie namaczamy w jajku i obtaczamy w płatkach owsianych, smażymy na rozgrzanej patelni. Płatki pochłaniają sporo oliwy, więc należy ja odpowiednio uzupełniać.
    Gdy położymy schabowe na patelni wracamy do marchewki – dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Schab powinien się usmażyć a tym samym czasie marchew zgęstnieje (odparują płyny) i uzyska pełny smak.
    Podajemy z ziemniakami.

    Wariant II – rolady schabowe z marchewkowym nadzieniem.
    Dodajemy śmietanę do marchewki i redukujemy płyny. Robimy panierkę – mieszamy jajka, doprawiamy ziołami i solą jak powyżej, przygotowujemy bułkę tartą.
    Gdy marchew jest gotowa, wtedy nakładamy porcję marchewki na schab, zawijamy tworząc zamknięte roladki i obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    Usmażone roladki podajemy z ziemniakami i surówką warzywną.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz: