Jajecznica a la Pablo

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 2 osób

    Podstawowym przepisem na jajecznicę są szynka i jajka usmażone na maśle – w odpowiedniej kolejności. Ale na  ileż sposobów można urozmaicić to danie! Pyszny sprawdzony przepis na jajka na śniadanie? Proszę bardzo, prosta receptura i wyśmienity smak w jednym! Potrzebujemy:

    5 jajek
    1 średnia cebula
    1 kabanos pepperoni
    4-5 suszone pomidory w oliwie
    oliwa z oliwek (może być ta od pomidorów)
    rozmaryn, sól, pieprz, inne ulubione zioła

    Podstawą są jajka, ale danie zaczynamy od obrania i pokrojenia drobno cebuli. Cebulę przesmażamy na oliwie z oliwek, aż nie będzie miękka. Jeśli mamy sporo oliwy z pomidorów to smażymy oczywiście na niej. Dodajemy do tego pokrojone na talarki kabanosy i dalej podsmażamy.

    W tym czasie myjemy jajka i odkładamy je, by wziąć w swe ręce suszone pomidory, które kroimy dosyć drobno. Pomidory polecam z oliwy, a nie z woreczka (takie, które się zalewa wrzątkiem na kilka minut), gdyż są po prostu smaczniejsze. A tę oliwę można do wielu potraw wykorzystać. Stosunkowo łatwo samemu też można zrobić pomidory.

    Wracamy do patelni, mamy elegancko podsmażone cebulę, kabanosy i pomidory – dodajemy jajka i doprawiamy. Do tej propozycji najlepiej dodać rozmaryn, odrobinę soli,  ewentualnie zioła prowansalskie.

    Inne wariacje, czyli przepisy na jajecznicę a la…

    Można dodać oliwki zarówno czarne jak i zielone, kapary, na całość położyć plasterek sera żółtego lub mozzarelli. Od tego, co mamy w lodówce może zależeć decyzja co dać w miejsce kabanosów – szynkę, boczek wędzony pokrojony w kostkę czy inną wędlinę. Na każdy dzień można przygotować coś pysznego!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 10.0/10 (2 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , ,

    Zostaw komentarz: