Spaghetti molto rosso

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 4 osób

    Spaghetti z marchwią, papryką i mięsem mielonym

    Spaghetti molto rosso

    Przepis na “mocno czerwone spaghetti” to efekt wyprawy na …Kretę. Nie jest to przepis na spaghetti, który powstał we Włoszech, a w Polsce z braku czasu na zakupy, przy wykorzystaniu składników, które miałem w domu. Zawsze mam kilkaset gramów makaronów różnych i warzywa oraz pasty pomidorowe i ocet balsamiczny modeński. To już efekt zamiłowania do kuchni włoskiej.
    Spaghetti molto rosso to dosyć szybka potrawa jeśli chodzi o przygotowanie, tylko troszeczkę czasochłonna – obieranie i krojenie marchewki, gotowanie na dwa garnki…

    Przepis na spaghetti molto rosso wymaga:
    200g makaronu spaghetti
    2 marchewki
    400g mięsa mielonego
    3 łyżki stołowe aceto balsamico di Modena – octu balsamicznego modeńskiego – nie zastępuj go zwykłym octem (lepiej w ogóle go nie dać…)
    przyprawy – grecki mix for pasta lub mieszankę ulubionych przypraw, którą sami dobierzemy
    pasta pomidorowa – kartonik

    Ci, którzy uwielbiają makarony wiedzą, że pasta nie musi być ciężka i wzbogacona o sos z bardzo dużą ilością składników. Wystarczy dobrze doprawić i mieć pomysł na sos.A jak przygotować danie obiadowe – spaghetti molto rosso? Kroimy cebulę, wrzucamy na wolny ogień na patelnię, nie solimy. W tym czasie wstawiamy wodę w garnku i obieramy marchew, którą trochę podgotowujemy, by miękką wrzucić potem do sosu.
    Gdy cebula się zeszkli wrzucamy mięso mielone, podlewamy octem balsamicznym (ilość zależy od naszych upodobań ja proponuję 3-4 łyżki stołowe na 400g mięsa) całość i dobrze mieszamy. Gdy mięso zmieni kolor podlewamy je sosem pomidorowym i doprawiamy – ja dodałem, mix for pasta – świetną, aromatyczną mieszankę przywiezioną z Krety, składającą się z suszonej cebulki, suszonego peperoncino i pomidorów i lokalnych ziół. Na całość potem układam listki świeżej bazylii. Zamiennikiem domowym są suszone pomidory, tarta słodka papryka, odrobina curry oraz zioła – bazylia, estragon, tymianek, oregano.
    Wstawiamy wodę (z odrobiną oliwy i solą) na makaron. Do sosu na patelni dokładamy pokrojoną w plasterki marchew i całość gotujemy tak długo, aż nie ugotuje nam się makaron spaghetti al dente.
    Jeżeli chcemy ubarwić tę potrawę polecam dodać czerwoną paprykę oraz kukurydzę, dostaniemy śliczne danie na talerzu według sprawdzonego przepisu na spaghetti na szybki i smaczny obiad.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz: