Zupa z kiełkami rzeżuchy

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 2 osób

    Wyhodowane kiełki rzeżuchy

    Kiełkująca rzeżucha

    Dzięki nasionom na kiełki możemy cieszyć się zdrową żywnością o każdej porze roku. Kiełki można wykorzystywać na wiele różnych sposobów o czym przekonacie się na stronie z przepisami z kiełkami. Ale czy wiecie, że można zrobić pyszną i pożywną zupę z kiełków? Wykorzystamy kiełki rzeżuchy, które mają korzystny wpływ na cerę, wygląd włosów, paznokci. Oczywiście dodatkowym atutem jest smak tej potrawy.

    Składniki na zupę z rzeżuchy:

    250 g kiełków rzeżuchy (2 tacki standardowej kiełkownicy)
    40g masła
    250 g ziemniaków
    3 średnie cebule
    2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
    gałka muszkatołowa, sól, pieprz

    Zupa z rzeżuchą

    Krem z rzeżuchy

    Zupę z kiełków przygotowujemy w garnku lub na patelni. Należy też przygotować miskę, w której zmiksujemy składniki.
    Przygotowujemy składniki – rzeżuchę oczyszczamy z nasionek (na tyle na ile to się nam uda) dzielimy na łodygi i listki. Obieramy cebulę i drobno szatkujemy.
    Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy ziemniaki i drobno kroimy. Gdy cebula jest miękka dokładamy ziemniaki, wlewamy dwie szklanki bulionu warzywnego i dokładnie mieszamy. Zwiększamy gaz, by doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i czekamy, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli nie korzystamy z przykrywki, wtedy uzupełniamy dwoma szklankami wody, jeśli pod przykryciem wtedy nie ma potrzeby uzupełniać płynu.
    Gdy ziemniaki są miękkie, całość przelewamy do miski i przystępujemy do miksowania blenderem. Gdy uzyskamy kremową konsystencję dodajmy sól, pieprz oraz startą gałkę muszkatołową i listki rzeżuchy. Raz jeszcze miksujemy by uzyskać kremową konsystencję.
    Gotową zupę można podawać z creme fraiche, solo lub z kilkoma grzankami.

    Przygotowanie zupy można zacząć tydzień wcześniej – gdyż tyle czasu zajmie nam wykiełkowanie rzeżuchy. Cóż fajniejszego może być nad zupę, którą „wyhodujemy” sami?

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz: