Hamburger

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 20 minut | Porcja dla 3 osób

    Amerykański hamburger po polsku

    Hamburger – smaczny!

    Hamburger – danie narodowe Amerykanów i wszelkich nacji zamieszkujących Stany Zjednoczone Ameryki Północnej… Danie, które może być obiadem, kolacją a także przekąską… Danie, które najczęściej kupujemy jako fastfood i będzie to kulinarna zgroza… A można inaczej!

    Smaczny hamburger – składniki na 6 sztuk:

    500g mięsa wołowego  do zmielenia, ja użyłem mięsa mielonego z szynki, ale może być łopatka, czy rostbef – warto zadbać o jak najlepsze jakościowo mięso
    1 jajko
    sos worcestershire,
    tymianek, lubczyk, majeranek, sól, pieprz lub inne wasze ulubione zioła
    1 średnia cebula
    1 pomidor
    ser żółty – dowolny wasz ulubiony – ja użyłem grana padano
    3 plastry boczku wędzonego
    sałata masłowa lub inna wasza ulubiona
    ogórek konserwowy
    6 bułek – waszych ulubionych

    Wariacja na temat hamburgera

    Obiad, kolacja? Hamburger!

    Jak widzicie składniki na hamburgery możecie dobrać pod siebie. Aby uzyskać najlepszy dla siebie smak, sami doprawcie mięso. Mielone mięso mieszamy z całym jajkiem, sosem worcestershire, ziołami, odrobiną soli i pieprzu. Ja dodałem do połowy mięsa tymianek, do drugiej starłem jeszcze ćwierć cebuli i dwa ząbki czosnku. Mięso należy dokładnie wymieszać i ręką uformować 6 hamburgerów. Wielkość dostosowujemy do przekroju bułki.

    Boczek wędzony kroimy na plastry, aby łatwiej spożywać można je pokroić w paski.
    Na grillu lub patelni grillowej, grillujemy boczek wędzony, a później wkładamy kotlety. Mięso nie może być spalone – gdy zetnie się połowa mięsa, od razu przekładamy na druga stronę. Nie ma nic gorszego niż spalony hamburger!
    W tym czasie myjemy warzywa, obieramy cebulę, ogórka kroimy wzdłuż. Kroimy bułki, smarujemy dolną połówkę masłem, układamy sałatę, paski grillowanego boczku, ścieramy ser i układamy na nim kawałki ogórka. Na górę układamy gorące hamburgery, możemy dać plaster sera (lub znów odrobinę startego) oraz obowiązkowo plaster cebuli i pomidora. Podajemy z drugą częścią bułki.
    Do hamburgerów świetnie pasuje piwo – z braku amerykańskiego – polecam równie popularne w Stanach – meksykańskie.
    Ilu kucharzy, tyle może być pomysłów na hamburgera – najważniejsze, że samemu można szybko zrobić danie, które położy na łopatki wszelkie bary i „szybkie restauracje”…

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: