Sałatka z bekonem i ananasem

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 3 osób

    Grillowany bekon z ananasem i świeżymi warzywami

    Sałatka z grillowanym bekonem i ananasem

    Sałatka ta powstała pod hasłem „październik miesiąc oszczędzania” inna nazwa „sałatka na winie” – co się nawinie pod nóż. Jest ona bardzo efektownym i smacznym daniem. Ostatnio ją przygotowałem wykorzystując przegląd lodówki. Plusem tej sałatki jest też połączenie odmiennych smaków, które nadają październikowej sałatce wyrazistości oraz zdecydowanie innego charakteru niż sałatki owocowe, czy wiosenne z samych świeżych warzyw. Dodamy grillowanego boczku (bądź innych skarbów odkrytych w lodówce) i owoce – np. ananasa. Reszta składników – kapusta pekińska lub sałaty, roszponka dla kolorytu, pomidory i ser. Aby coś chrupało dodałem obrane pestki dyni.

    Składniki na sałatkę z grillowanym boczkiem:

    średnia kapusta pekińska
    10 główek roszponki
    150g pomidorków koktajlowych
    4 łyżki stołowe octu winnego
    świeży pieprz
    250g mozzarella
    garść pestek dyni
    5 plastrów grillowanego boczku
    3 plastry ananasa

    Sałatka na jesień

    Bekonowo-owocowa sałata

    Wszystkie warzywa dokładnie myjemy – spożywamy je surowe, a ponadto w przypadku sałat możemy w ten sposób pozbyć się gości w postaci ślimaków.
    Kapustę pekińską kroimy dosyć drobno, suto skrapiamy octem winnym czerwonym, dokładnie mieszamy. Układamy w misce i na brzegach zdobimy sporą ilości listków roszponki. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową, kroimy boczek na dwucentymetrowe paski. Pomidory lub pomidorki koktajlowe (zależy co wykazał przegląd tygodnia) kroimy na małe kawałki (pomidorki wystarczy na połówki). Na rozgrzaną patelnię układamy boczek.
    U mnie przegląd tygodnia wykazał pół mozzarelli, więc ją drobno pokroiłem. Między liście roszponki na środek sałatki wrzucamy pomidorki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy także garścią pestek dyni. Na wierzch dodajemy drobno pokrojoną mozzarellę. Boczek przerzucamy na drugą stronę – musi być odpowiednio przyrumieniony i gorący – sałatkę podamy na ciepło. Odsączamy kawałki ananasa – jeśli mamy go z puszki, lub kroimy świeżego ananasa na małe kawałki.
    Zgrillowany boczek kładziemy na wierzch, dorzucamy kawałki ananasa i zdobimy małą główką roszponki.
    Całość możemy doprawić kiełkami, zamiast ananasa można użyć świeżego lub grillowanego banana. Ważne by świeżość warzyw przełamać smakiem bekonu i słodyczą owoców.
    Sałatka może być samodzielnym daniem, podajemy z ciepłym boczkiem, świeżutkim chlebem z masłem!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 10.0/10 (2 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. Lucek pisze:

      salatka przepyszna, na prawde! ostatnio dobre anansy były w Lidlu, zresztą jak zawsze tam sa ogolnie dobre owoce, boczek od henryka kani z carrefoura yummy!

    Zostaw komentarz: