Sałatka z awokado i prosciutto

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 20 minut | Porcja dla 2 osób

    Awokado, prosciutto z dipem miodowym

    Sałatka z awokado i prosciutto

    Każdy z nas ma zapamiętane różne smaki, różne wydawałoby się karkołomne połączenia. Jednym z takich połączeń, które na pierwsze wrażenie jest dziwne jest połączenie ogórka z miodem. I na tym połączeniu oraz słonecznych, włoskich dodatkach opiera się sałatka z awokado i prosciutto.

    Wszystkie składniki sałatki z awokado i prosciutto, to:

    250g pomidorków koktajlowych cherry
    kilka listków sałaty lodowej
    10 dag szynki prosciutto (włoska dojrzewająca na słońcu np. prosciutto di Parma)
    1 świeży ogórek
    1 awokado
    cytryna
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka miodu
    3 łyżki oliwy
    sól, pieprz

    Sałatka z awokado

    Sałatka podana z mulami

    Myjemy dokładnie sałatę, pomidory i pozostałe warzywa. Ogórek obieramy, awokado obieramy i usuwamy pestkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, dodajemy pokrojony w kostkę ogórek i awokado. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny i bierzemy się za przygotowanie dipu.

    Sos do sałatki z awokado i szynki wiejskiej składa się z musztardy, miodu, oliwy i przypraw – soli i pieprzu. Musztardę bierzemy klasyczną, jeśli nie mamy miodu można dobrać musztardę miodową lub słodką. Jednak warto trzymać się przepisu, sekretnym składnikiem jest otarta skórka z cytryny, którą mieszamy razem pozostałymi składnikami.

    Sałatkę polewamy sosem, by całość się przegryzła. Podajemy na talerzu, na który dodajemy różyczki z prosciutto. Italia zaklęta na talerzu – to sałatka z awokado i prosciutto di Parma, polecam razem z małżami po marynarsku i białym półwytrawnym winem. Tę sałatkę możecie także podać jako uzupełnienie pizzy.

    Przepis na mule po marynarsku podałem wczoraj.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz: