Sprawdzony przepis na gulasz

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 60 minut | Porcja dla 2 osób

    Pörkölt

    Smaczne danie obiadowe – gulasz

    Gulasz to danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Ojczyzną gulaszu są Węgry, gdyż gulasz to kuchnia węgierska – wręcz węgierskie danie narodowe. Podstawą jest mięso, cebula i papryka. W Polsce bardzo często rezygnuje się z papryki. Szkoda – bo ja uważam, że papryka jest nieodzowną częścią pysznego gulaszu. Sprawdzony przepis na gulasz – polecam – na pewno się uda!

    Składniki na gulasz:

    500 g mięsa – im chudsze, tym lepsze
    2 papryki – żółta i czerwona
    2-3 średnie cebule
    2 -3 pomidory
    4-6 pieczarek (preferowane duże)
    sos sojowy, pieprz, słodka papryka, suszone pomidory (nie z oliwy), rozmaryn, ewentualnie inne zioła, sól, oliwa z oliwek
    pół cytryny

    Gulasz – węgierskie danie narodowe

    Gulasz zaczynamy od wyczyszczenia mięsa – odkrawamy wszelkie tłuste kawałki. Przygotowane mięso solimy delikatnie, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny (można skropić octem balsamicznym, ale ja wolę cytrynę bądź limonkę). Drugim krokiem jest wlanie oliwy na patelnię i mocne podgrzanie.
    Aby mięso było miękkie, rozpływało się w ustach musimy zrobić tylko jedną rzecz – w pierwszej kolejności na silnym ogniu obsmażyć je i zamknąć pory a tym samym zamykając tłuszcz wewnątrz mięsa.
    Gdy mięso jest z każdej strony obsmażone – zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu dusimy coraz to dokładając warzyw. Nie dodajemy wody, wtedy nie będziemy potrzebować zagęszczaczy.
    W pierwszej kolejności obieramy cebulę, kroimy na pół i w półplasterki, dokładamy do mięsa, podlewamy sosem sojowym. Myjemy i kroimy w spore porcje pieczarki – również dokładamy do mięsa. Warzywa puszczą sos w którym całość będzie się dusić, a w tym czasie umyjemy i pokroimy paprykę – najlepiej dwa kolory – żółtą i czerwoną. Paprykę kroimy w paski, które przekroimy jeszcze na połówki. W ostatniej kolejności dodajemy drobno pokrojone pomidory oraz suszone pomidory, drobno pokruszone.
    Całość doprawiamy solą (o ile jeszcze potrzeba), rozmarynem, słodką papryką, pieprzem i ewentualnie swoimi ulubionymi ziołami. Gulasz dusimy tak długo, aż sos stanie się gęsty – nie zagęszczamy mąką albo czym… Możemy dowolnie dodawać warzyw w myśl gulasz na winie – co się nawinie, ja tam widzę miejsce na ogórki kiszone, oliwki i co tylko kucharz nie wymyśli.

    Polak, Węgier dwa bratanki – węgierski gulasz podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową po polsku, czyli zieloną fasolką szparagową ugotowaną i podlaną bułką tartą podsmażoną na maśle.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: