Zapiekana brukselka

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 90 minut | Porcja dla 4 osób

    Brukselka zapiekana z mięsem mielonym

    Zapiekana brukselka

    Przepis na zapiekankę z brukselki jest efektem spontaniczności – po prostu znalazłem bardzo ładną brukselkę w sklepie, dokupiłem mięso mielone (z szynki o małej zawartości tłuszczu), resztę składników dobrałem z tego, co zazwyczaj jest w domu. Chyba każdy lubi zapiekanki – ja na przykład lubię zrobić więcej na obiad i mieć z głowy problem z kolejnym posiłkiem.

    Zapiekana brukselka z mięsem mielonym – składniki:

    1kg brukselki
    50dag mięsa mielonego chudego
    2 cebule
    7 dag boczku wędzonego
    puszka pomidorów lub kartonik pasty pomidorowej
    20 dag sera żółtego
    rozmaryn, cząber, sól, pieprz, ewentualnie ocet balsamiczny i suszone pomidory

    Przepis na zapiekankę zaczynamy od wstawienia wody do podgotowania brukselki. Nim eoda się zafotuje – myjemy i czyścimy kapustki. Można przekroić je na połówki (później nie będzie problemu z krojeniem gorących brukselek).

    Na patelni na małej ilości oliwy smażymy boczek wędzony, pokrojony bardzo drobno. Obieramy cebulę, szatkujemy ją i dodajemy na patelnię. Gdy cebulka zmięknie dodajemy suszone pomidory (dodatek opcjonalny, lecz wart dodania) i mięso mielone. Cebulę i mielone można doprawić sosem sojowym bądź solą oraz octem balsamicznym. Nie polecam gotowych mieszanek do mięsa mielonego, bo lubię każde danie doprawić indywidualnie.

    Gdy mięso zmieni kolor i będzie dobrze podsmażone możemy przystąpić do układania w naczyniu żaroodpornym zapiekanki.

    Układamy na spodzie brukselki, podlewamy sosem pomidorowym (pasta z kartonika), układamy warstwę z połowy mięsa i na górę znów układamy brukselkę z sosem pomidorowym, posypujemy rozmarynem, odrobiną cząbru, kto lubi może doprawić po swojemu np. pieprzem i słodką papryką. Dajemy drugą porcję mięsa i na całość układamy brukselkę, wylewamy resztę sosu pomidorowego i posypujemy startym serem żółtym. Całość należy zapiekać w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza około godziny, by brukselka odpowiednio zmiękła i przeszła smakiem całej potrawy.

    Niektórzy przygotowują sos osobno z śmietaną i startym drobno serem – ja nie daję śmietany – po co dodatkowy tłuszcz?

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , ,

    Zostaw komentarz: