Musaka

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 80 minut | Porcja dla 6 osób

    Przepis na musakę

    Musaka - wersja klasyczna

    Z kuchnią grecką najbardziej kojarzy mi się musaka. Jest to danie obiadowe (równie smaczne jako ciepła kolacja), bardzo popularne w Grecji. Przepis na musakę bazuje na bakłażanie i mielonym mięsie jagnięcym czy wołowym. Znane są wersje musaki z warzywami, pod beszamelem i w wielu innych wariantach. Ten sprawdzony przepis na musakę, jest klasycznym przepisem kuchni greckiej. Ta wersja może bazą dla waszych pomysłów na musakę.

    Przepis na musakę

    Oto niezbędne składniki:
    2 bakłażany
    500g mięso mielone jagnięce (ach Grecja!) lub wołowe (ech Polska)
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    400g pomidorów (z puszki)
    oregano, natka pietruszki, sól, pieprz
    2 jajka
    250ml jogurt grecki
    parmezan

    Myjemy bakłażany, kroimy na plastry grubości jednego centymetra, Rozgrzewamy patelnię teflonową bez dodatku oliwy. Na gorącej patelni rumienimy bakłażany (to warzywo wchłania tłuszcz, dlatego nie dajemy oliwy). Plastrami z jedengo bakłażana wykładamy naczynie żaroodporne, drugi odkładamy.

    Musaka - bakłażan to podstawa!

    Bakłażan

    Na niewielkiej ilości oliwy, na niewielkim ogniu, smażymy mięso mielone – koniecznie dobre jakościowo! W przerwach pomiędzy mieszaniem mięsa – kroimy drobno cebulę, ścieramy czosnek. Gdy mięso zacznie zmieniać kolor, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z zalewą, natkę pietruszki (4-5 gałązek drobno pokrojonych), doprawiamy solą, pieprzem. Mięso można doprawić swoimi ulubionymi ziołami – tymiankiem, rozmarynem czy oregano. Całość dusimy na wolnym ogniu do wrzenia sosu.

    W czasie smażenia mięsa z warzywami, przygotowujemy sos na górę potrawy. W miseczce dokładnie roztrzepujemy dwa jajka, do których dodajemy 250 ml lekkiego greckiego jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem, podsypujemy troszkę parmezanu i dokładnie mieszamy.

    Na warstwę bakłażana układamy mięso i przykrywamy warstwą z drugiego bakłażana. Polewamy sosem, posypujemy jeszcze parmezanem i zapiekamy około 45 minut.

    To pyszne danie obiadowe można podać od razu na gorąco, jak i zrobić większą ilość i sukcesywnie odgrzewać. Wariacie tego dania polegają na dodatkach warzyw lub zamianie bakłażana na kabaczka czy ziemniaki.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 0.0/10 (0 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz: