Genialna zupa pomidorowa

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 40 minut | Porcja dla 6 osób

    Zrobienie dobrej zupy pomidorowej to wielkie wyzwanie – dorównać smakowi zupy babci, czy mamy? Dlatego zupę należy zrobić zupełnie inaczej: w śródziemnomorskim stylu z suszonych pomidorów, w postaci kremu z serkiem mascarpone. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania!! Zupa z suszonych pomidorów to świetna propozycja na pierwsze danie.

    Pomidorowa inaczej

    Zupa-krem z pomidorów

    Składniki na zupę – krem z pomidorów:

    1 cebula
    1 por
    6-8 suszonych pomidorów
    4-6 świeżych pomidorów (można uprościć sobie sprawę pomidorami z puszki)
    oliwa (od suszonych pomidorów), czosnek, bulion warzywny, oregano, świeża bazylia
    100g serka mascarpone lub śmietany
    sól, pieprz

    Każda zupa-krem wymaga zagęszczenia, tu wykorzystamy cebulę i por, których smak wzbogaci całość. Danie przygotujemy w dwóch naczyniach – w garnku i na patelni.
    Myjemy świeże pomidory i por, obieramy cebulę i czosnek. Pomidory dosyć drobno kroimy i zaczynamy gotować w garnku – chodzi o to by je rozgotować i przygotować pastę. Gotowanie nie będzie bardzo długie, bo i tak całość zmiksujemy blenderem.
    W tym czasie na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy z pomidorów suszonych (można użyć też małą ilość masła), drobno kroimy cebulę i por. Warzywa smażymy aż cebula nie stanie się szklista. Odkładamy cebulę i por do miseczki i bierzemy się za podsmażenie suszonych pomidorów, które też dosyć drobno kroimy. Czosnek drobno szatkujemy i dokładamy do suszonych pomidorów na patelnię. Całość smażymy bardzo krótko – minutę, góra dwie. Przerzucamy do pomidorów, do garnka. Dokładamy wcześniej podsmażoną cebulę i pora. Zupa pomidorowa zaczyna nabierać wyglądu i smaku!
    Do garnka dolewamy bulion warzywny 1,5-2 litry. Całość mieszamy i gotujemy razem 25-30 minut. Gdy wszystkie smaki się połączą, wtedy miksujemy całość na krem. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na koniec dodajemy serka mascarpone i dokładnie mieszamy by się on rozpuścił.
    Zupę podajemy w miseczkach z łyżeczką mascarpone na wierzchu i listkiem świeżej bazylii do dekoracji.
    Smak zupy zachwyci każdego fana pomidorówki. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie zadanie można użyć pomidorów z puszki, wtedy dodajemy je na patelnię do suszonych pomidorów.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 10.0/10 (1 głos ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: