Kurczak po hiszpańsku z ziemniakami i chorizo

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 60 minut | Porcja dla 4 osób

    Danie kuchni hiszpańskiej, przepis na kurczaka z dodatkiem specyficznej typowo hiszpańskiej kiełbasy – chorizo. Jest to kiełbasa z wieprzowiny o mocnym, charakterystycznym zapachu i paprykowo-czosnkowym smaku. Potrawa ta jest banalna w przygotowaniu – w zasadzie wystarczy przygotować składniki i włożyć do piekarnika.

    Tu kupisz chorizo i wiele innych pysznych wędlin! POLECAM!!
    Wędliny Łap-pol - Dystrybucja wędlin tradycyjnych

    Przepis na kurczaka po hiszpańsku z chorizo wymaga:
    12 udek kurczaka
    ¾ kg kiełbasy chorizo – ewentualnie można zastąpić kiełbasą paprykową, czy podwawelską, toruńską, ale chorizo można kupić w Polsce!
    1kg ziemniaków
    2 czerwone cebule
    oliwa z oliwek, oregano
    pomarańcza – dokładnie myjemy i ścieramy skórę oraz wyciskamy sok

    Przygotowanie tego dania obiadowego jest proste. Rozgrzewamy piekarnik i przygotowujemy formy do pieczenia.
    Obieramy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Kiełbasę kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę obieramy i siekamy dosyć grubo.
    Skrapiamy dokładnie kurczaka oliwą i układamy na formie do pieczenia skórą do góry. Ustawiamy gaz na 200 st. C. Dokładamy cebulę, ziemniaki i kiełbasę do kurczaka i posypujemy delikatnie solą, oregano oraz startą skórką pomarańczy.
    Zapiekamy całość przez 30 minut, wtedy podlewamy całość sokiem z pomarańczy i kontynuujemy pieczenie kolejne pół godziny.
    Efekt końcowy – smaczne danie obiadowe i mało naczyń do mycia!

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , ,

    Zostaw komentarz: