Kurczak z ryżem

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 3 osób

    Risotto kurczakowe

    Kurczak z ryżem w warzywach

    Danie obiadowe z jednej patelni – prosty, efektowny przepis na nienazbyt pracochłonny posiłek. Kilka dodatków, umiejętnie dobrane przyprawy i danie na długo zapadnie w pamięć. Nie jest to może klasyczne wyobrażenie kurczaka podanego z ryżem – jednak danie to idealnie nadaje się na suty obiad.

    Składniki na kurczaka z ryżem w warzywach:

    1 filet z kurczaka
    200g ryżu (najlepszy będzie arborio)
    1 ostra papryczka
    12 pomidorków koktajlowych
    suszone pomidory
    średnia cebula
    ząbek czosnku
    bulion warzywny
    oliwa z oliwek
    kurkuma, kolendra, sól

    Kurczak z ryżem

    Kurczak z ryżem

    Danie zrobimy na jednej patelni. Jeśli mamy zamrożonego kurczaka, wtedy nie trzeba go rozmrażać zbyt mocno – tylko na tyle, by go pokroić w centymetrowe paski.
    Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę – można użyć smakowej z tymiankiem, czy papryką. Wrzucamy cebulę i na wolnym ogniu smażymy. W tym czasie obieramy i drobno siekamy ząbek czosnku. Myjemy paprykę, z której usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski na jeszcze na drobne kawałki.
    Gdy cebula zmięknie, dodajemy czosnek, po dwóch minutach dodajemy paprykę. Najwyższa pora wrzucić kurczaka. Mieszamy całość kilka razy. Mięso zmieni kolor, a my całość zlewamy bulionem warzywnym i wsypujemy drobne kawałki suszonych pomidorów.
    Gdy płyn się ogrzeje, posypujemy kurkumą. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą. Jeśli mamy świeżą kolendrę, wtedy ja kroimy i zostawiamy na dodanie razem z pomidorkami. Jeśli korzystamy z nasion – wtedy je rozgniatamy w moździerzu i dodajemy na patelnię. Najwyższa pora wsypać ryż. Dodajmy go do rozgrzanego wywaru, by szybko i równomiernie ugotować ryż.
    Jeśli płyn odparuje, a ryż nie będzie dostatecznie miękki, wtedy powoli uzupełniamy wodą. Na ostatnie kilka minut wrzucamy pomidorki koktajlowe, pokrojone w plasterki. Jeśli korzystamy z świeżej kolendry – dodajemy ją teraz.
    Podajemy na talerzu, ozdobionym sałatą pekińską lub inną zieleniną. Danie można wzbogacić o smak chorizo, które idealnie komponuje się z kurczakiem. Kilka plasterków kiełbasy chorizo kroimy drobno i dodajemy razem z papryczką.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 0.0/10 (0 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: