Kurczak w brzoskwiniach z nutą wanilii

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 35 minut | Porcja dla 2 osób

    Kiedyś kupno wanilii w sklepie byłoby nie pomyślenia. Obecnie zakup laski wanilii nie jest trudny. Odstraszyć może cena, ale warto choć raz na jakiś czas dokonać zakupu, by zrobić kurczaka w brzoskwiniach z nutą wanilii. Danie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Kurczak w brzoskwiniach to danie obiadowe, które zdobędzie serca najmłodszych smakoszy, ale nie tylko. Potrzebujemy kilku składników, by wyczarować to pyszne danie.

    Przepis na kurczaka w brzoskwiniach z nutą wanilii – składniki:

    1 cały filet z kurczaka
    5 świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń w syropie
    50 ml białego wina
    200 ml bulionu warzywnego
    laska wanilii
    sól, pieprz, cukier, pieprz ziołowy

    Kurczak w brzoskwiniach

    Kurczak z brzoskwiniami

    Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje – ja dzielę na osiem części, które posypuję solą i pieprzem ziołowym oraz białym lub czarnym pieprzem. Lubię dać sporo pieprzu, bo fajnie kontrastuje smak brzoskwiń z wyraźną nutą pieprzu.
    Przygotowujemy sos – bulion (może być z kostki) mieszamy z winem. Kroimy wanilię i wydobywamy ziarenka ze środka, całość (laskę i ziarenka) dodajmy do sosu. Jeśli mamy świeże brzoskwinie, wtedy dodajemy do sosu łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego). Jeśli mamy brzoskwinie w zalewie, wtedy dodajmy kilka łyżek soku zamiast cukru.
    Ja tę potrawę robię w woku, w którym rozgrzewam sos. W tym czasie dokładnie i mocno rozbijam mięso kurczaka, składam ubitego kurczaka na pół i jeszcze delikatnie łączę mięso kilkoma uderzeniami. Tak przygotowany kurczak będzie rozpływał się w ustach. Kto lubi może dodatkowo filety oprószyć ziołami – oregano lub prowansalskimi.
    Gdy sos jest gorący, a kurczak gotowy, wtedy wkładamy go do sosu, by się ugotował. Jedna brzoskwinię kroimy na drobne kawałki i dodajmy do naczynia, resztę należy pokroić na pół i dodać do przygotowywanego dania obiadowego.
    Potrawa potrzebuje 15-20 minut by mięso dokładnie się ścięło a wszystkie smaki się połączyły w smaczną całość. Kurczaka w brzoskwiniach z wanilią podawać z ryżem parabolicznym lub brązowym.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 8.0/10 (1 głos ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. Iza pisze:

      robię go co jakiś czas, bardzo mi smakuje..;)

    2. admin pisze:

      Podobnie można zrobić z rybą – zamiast kurczaka użyć polskiego dorsza – świeżego, wyfiletowanego.

    Zostaw komentarz: