Zupa indyjska z soczewicą

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 4 osób

    Polska kuchnia jest pełna wpływów z innych krajów. Tutaj Wam proponuję wzbogacenie menu w nieco egzotyczne smaki. Przepis na zupę, to propozycja pysznego dania obiadowego. Jest to szybkie w przygotowaniu danie. A sam przepis nie wymagający wielkich umiejętności kulinarnych.
    Zupa w indyjskim stylu
    Bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna zupa. Jeśli pragniesz wzbogacić swoją kuchnię w egzotyczne smaki, to polecam ten sprawdzony przepis na wegetariańską zupę. Można ją traktować jako pierwsze danie, ale jest na tyle pożywna, że często wystarczy za cały obiad. Dodatkowym atutem tej zupy jest fakt iż całość wymaga tylko jednego garnka.

    Do przygotowania przepisu potrzebne są:

    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    czerwona soczewica
    mleczko kokosowe
    curry, mielony imbir, bulion warzywny w kostkach,
    oliwa z oliwek, sól, pieprz.
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek (1-2 minuty). Dla osób, które nie lubią czosnku mogą go podsmażyć w całości po czym zebrać ząbki z patelni, zachowamy dzięki temu aromat. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę całość smażymy do miękkości. Wlewamy bulion warzywny – może być to 1,5 litra wody i kostki bulionowe – doprawiamy dwoma łyżeczkami curry i łyżeczką imbiru.
    Następnie dodajemy soczewicę. Nie zawsze udaje się kupić czerwoną odmianę – można ją zastąpić zieloną, która ma inny czas gotowania (dłuższy). Gotujemy 15 minut i wyłączmy gaz. Dodajemy małą puszkę mleczka kokosowego (200ml), mieszamy i podajemy.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 9.0/10 (1 głos ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: ,

    Zostaw komentarz: