Risotto frutti di mare

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 3 osób

    Risotto z owocami morza

    Risotto frutti di mare

    Ach ta wieczna tęsknota za smakiem Włoch… Smak ten może przypomnieć risotto, co więcej risotto z owocami morza! Przepis jest prosty, danie zrobimy w jednym naczyniu i zajmie to pół godziny. Szybko, smacznie i nutą śródziemnomorską!

    Składniki na risotto z owocami morza:

    200g ryżu do risotto – arborio
    pół czerwonej cebuli
    ząbek czosnku
    500 g bulionu warzywnego
    czerwona ostra papryka
    natka pietruszki
    150g pomidorów czereśniowych lub koktajlowych
    mieszanka – krewetki, małże, kalmary, ośmiorniczki

    Risotto

    Risotto z owocami morza

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i go smażymy dwie minuty, w tym czasie obieramy i drobniutko szatkujemy cebulę. Ja preferuję czerwoną. Dorzucamy cebulę na patelnię i drobno siekamy ząbek czosnku. W tym czasie myjemy i drobno kroimy ostrą papryczkę. Po kolejnych dwóch minutach dorzucamy papryczkę do ryżu.
    Po kolejnych dwóch minutach całość należy zalać podgrzanym bulionem, i na wolnym ogniu dusić aż do odparowania cieczy.
    Tak przygotowany ryż jest doskonałą bazą do risotto.
    W czasie, gdy płyn odparowuje, kroimy pomidorki koktajlowe i przygotowujemy mieszankę owoców morza. Frutti di mare może być z mrożonki, bądź zalewy. Ideałem jest zdobycie świeżych krewetek, kalmarów i małży. Na szczęście nawet w Polsce jest to już osiągalne.
    Pomidorki dorzucamy na patelnię, dusimy parę minut i dorzucamy owoce morza – mrożonkę trzymamy na ogniu 7-10 minut, świeże owoce morza podobnie – tylko na mocnym ogniu.
    Podajemy z białym winem, którym można podlać całe danie – natką pietruszki oraz plasterkami bądź ćwiartkami limony.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 7.8/10 (4 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz: