Jakie sushi zrobić jest najłatwiej?

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 0 minut | Porcja dla 0 osób

    Podstawowe postaci sushi:

    Nigiri z łososiem

    Nigiri-zushi z łososiem

    Nigiri-zushi – najprostsze sushi to to, które pojawiło się jako pierwsze. Są to kulki ryżu (formowane na ręku lub drewnianej łyżce) i obłożone rybą lub innym składnikiem. Często pomiędzy rybę a ryż daje się wasabi – ostry, zielony chrzan.

    Nigiri można też zrobić w szybki sposób – na foli spożywczej układamy równo porcję ryżu (warstwę grubości 15-25 mm i dowolnej powierzchni – np. 5cm na 10cm), na który nakładamy cienką warstwę chrzanu wasabi, na samą górę układamy jeden składnik – surowego łososia, tuńczyka, paluszki krabowe, porcje awokado czy krewetki. Tak przygotowane nigiri dzielimy (kroimy) na porcje i układamy na talerzu. Nigiri sushi można przepasać wstążką nori.

    Maki i odwrócone maki - uramaki-zushi

    Maki-zushi i uramaki

    Maki-zushi – chyba najpopularniejsza postać sushi – ryż wraz z składnikami zawinięty w liście nori. Te rolki zwija się na bambusowej macie. Ze względu na ilość składników wyróżnia się:
    hosomaki – wypełnione tylko jednym składnikiem (polecam kappa-maki-zushi z ogórkiem, posadowionym na ryżu na wasabi i czarnym sezamie lub avocado-maki-zushi), zawijane w połówkę nori
    chumaki lub nakamaki – z dwoma lub trzema składnikami
    futomaki – grube role z wieloma składnikami (czteroma i więcej), zawijane w cały liść nori.

    Jak najprościej nauczyć się zwijania – polecam filmy na youtube oraz próby – trening czyni mistrza.

    Odwrócone sushi (maki)

    Uramaki-zushi, czyli odwrócone sushi

    Uramaki – odwrócone sushi, dodatki zawijamy w nori a całość otoczona jest ryżem i posypana sezamem, te rolki zwija się na folii spożywczej.

    Sashimi– jest to ryba (zarówno świeża, jak i gotowana czy marynowana) pokrojona w porcje, podawana na sałacie, z rzepą i oczywiście sosem i porcją wasabi.

    Chirashi-zushi– jest to porcja ryżu podawana w miseczce z kawałkami ryby bądź owocami morza (paluszki krabowe, krewetki, przegrzebki), do tej odmiany można dodać pokrojone w paseczki tofu i grzyby shittake.

    Ten artykuł jest drugą częścią przewodnika na temat sushi, co znajdziecie w pozostałych częściach?

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , ,

    Zostaw komentarz: