Jak podawać sushi?

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 0 minut | Porcja dla 0 osób

    Co podajemy do sushi?

    W pierwszej kolejności trzeba wiedzieć, że sushi podaje się z dodatkami – sosem sojowym, wasabi – chrzanem japońskim i marynowanym imbirem. Można podać także sezam, którym posypujemy uramaki (o ile nie zrobiliśmy tego wcześniej).

    Sushi podane z wasabi, sosem sojowym, sezamem, marynowanym imbirem i zielonąherbatą.

    Sushi na stole

    W Polsce przyjęło się, że w małej miseczce miesza się wasabi z sosem sojowym i w takiej miksturze macza się sushi. W Japonii jest to niedopuszczalne. Jeśli sushi jest zbyt łagodne, to porcję układa się na swoim talerzyku i smaruje wasabi rozrobionym z kilkoma kroplami sosu sojowego, po czym macza w sosie sojowym i zjada. Dlatego rolki maki doprawia się od razu wasabi. Z kolei sos sojowy służy tylko do delikatnego zanurzenia porcji sushi i ma go być bardzo mało. Dla własnej wygody jednak Polacy w małej miseczce rozrabiają wasabi z sosem sojowym i nie robią sobie takich ograniczeń jak Japończycy.

    W Japonii wasabi z sosem sojowym miesza się tylko do maczania sashimi – porcji surowej, niedoprawionej ryby.
    Natomiast marynowany imbir stosuje się do przegryzania pomiędzy poszczególnymi smakami sushi. Ma on wyzerować smak, byśmy mogli się delektować kolejnymi porcjami potrawy. Kolejność jedzenia też ma znaczenie – zaczynamy od najłagodniejszych – sashimi, poprzez nigiri, maki do mocniej doprawionych i wykwintnych – np. z unagi – węgorzem marynowanym w sosie teriyaki.
    Jeżeli spożywamy sushi w sosie, z majonezem lub z ikrą, wtedy nie zamaczamy go w sosie sojowym.

    Przykładowe podanie sushi

    Sushi z gari, wasabi i sezamem

    Z innych dodatków podajemy tempurę, grillowanego łososia w teriyaki a po posiłku zupę miso-shiru, którą można w Japonii elegancko …siorbać.
    Napojem, który można podać wraz z sushi jest sake. Jest to napój alkoholowy 12-20%, mylnie kojarzony jako wódka a którego produkcja przypomina warzenie piwa. Sake można podawać zimne jak i podgrzane do 40-50 stopni Celsjusza (zwłaszcza zimą). Innym popularnym napojem do sushi jest zielona herbata – agari czy hojicha.

    Ten artykuł jest ósmą i ostatnią częścią przewodnika na temat sushi, co znajdziecie w pozostałych częściach?

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz: