Od czego zacząć, gdy robimy sushi po raz pierwszy?

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 0 minut | Porcja dla 0 osób

    Sushi – od czego zacząć?

    Sushi w postaci rolek

    Dobry start - maki suhi

    Gdy robimy sushi po raz pierwszy warto sporo na ten temat przeczytać, by się nie wystraszyć kosztami, czasochłonnością i nie zniechęcić. Koszt sushi można ograniczyć na dwa sposoby. Jeśli robimy po raz pierwszy i nie mamy pewności, czy będziemy chcieli kontynuować naszą przygodę z tą potrawą, wtedy dobrze jest kupić zestaw startowy – kosztuje w granicach 60-100 złotych i zawiera wszystko, co jest potrzebne, za wyjątkiem (co oczywiste) owoców morza i innych świeżych składników. Taki zestaw wystarczy by podjąć decyzję, co do dalszych losów sushi we własnej kuchni.
    Druga metoda na obniżenie kosztów sushi – to kupowanie dużych porcji składników w sklepach wysyłkowych internetowych. Jak już wiemy, że sushi będzie gościć często na naszym stole, wtedy warto kupować sos sojowy w litrowym opakowaniu, dużą porcję wasabi w proszku, czy większe opakowania marynowanego imbiru, alg i ryżu.

    A co ze świeżą rybą?

    Nigiri ze świeżym łososiem

    Świeży łosoś podany jako nigiri sushi

    Jeśli nie mamy zaufania do sprzedawcy lub odwagi to za pierwszym razem zamiast świeżej ryby, warto wybrać wędzonego łososia, gotowaną krewetkę czy grillowanego łososia w sosie teriyaki. Jednak, gdy mamy zaufanego dostawę świeżych ryb, to warto zrobić kilka nigiri ze świeżą rybą. Wędzona ryba góruje smakiem nad pozostałymi składnikami i nie oddaje ducha sushi.
    Jeśli nasza postawa to chciałabym ale się boję – proponuję jeszcze jedno podejście do surowej ryby – kup łososia zrób jedno, dwa nigiri z surowym łososiem, resztę łososia zamarynuj sosem terijaki i usmaż na patelni i w tej postaci dodaj do sushi.
    Sushi można podawać na wiele sposobów, sam posiłek nie musi się składać tylko z rolek, czy nigiri. Warto urozmaicić go omletem (choć tamago – japoński omlet – może być składnikiem nigiri), łososiem marynowanym w sosie teriyaki, owocami morza i warzywami w tempurze, a po posiłku podać zupę miso-shiru.

    Czym jeść sushi?

    Sushi podane na stole

    Sushi na sposób domowy

    Palcami! Można także jeść pałeczkami hashi. W Polsce przyjęło się, że je się pałeczkami, ale palce są także odpowiednie, jeśli nie odpowiedniejsze. Należy pamiętać, by porcję sushi zjeść na raz, nie odkładać nadgryzionych kawałków na talerzyk…
    Powtórzę – sushi można jeść palcami, co więcej rzeka wody w sushi barach służy do transportu talerzyków sushi, ale także i do zanurzenia palców (ale tylko palców), gdy nimi jemy.

    Ten artykuł jest piątą częścią przewodnika na temat sushi, co znajdziecie w pozostałych częściach?

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: ,

    Zostaw komentarz: