Rzadziej spotykane formy sushi

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 0 minut | Porcja dla 0 osób

    Sushi - maki i uramaki

    Foto zastępcze...

    Temaki-zushi – ryż z dodatkami zawinięty w rożek, bierzemy porcję ryżu, rybę, warzywa (szparag, marchewkę, ogórek, rzepę) i zawijamy w ręku w listek nori, ten rodzaj sushi robią sami biesiadnicy – na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryżem i algami morskimi, aby skręcić temaki-zushi na połowie liścia nori, na jedej z przekątnych, układamy składniki tak, by wystawały i zawijamy w rożek (można sobie wyobrazić rożek lodowy).

    Gunkan-nigiri – jest to zbliżona postać do temaki-zushi, ale zamiast rożka formujemy łódeczkę z kulką ryżu w środku. W tej postaci często dodatkiem jest ikra, podaje się tak także sałatkę. Jak zrobić gunkan-nigiri – przygotuj kawałek nori, uformuj kulkę z ryżu i oklej ją liściem nori (aby skleić należy użyć odrobiny wody), by tworzyły łódeczkę (niektórym może łatwiej będzie wyobrazić sobie wiaderko), gdzie grubym spodem jest kulka ryżu, a brzeg z nori ma mieć 2 cm wysokości, tam wkładamy kolejne składniki, w zależności ile chcesz dodatków, takie szerokie formujesz kulki.

    Inari – torebki smażonego tofu, wypełnione ryżem. Wykonanie inari-zushi wymaga przygotowanego ryżu oraz dodatkowo gotowania. Przygotowujemy składniki – tofu, bulion rybny dashi, sos sojowy, cukier, sake i sezam. Tofu przelewamy wrzątkiem – pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu, po przestygnięciu każdy kawałek nacinamy w połowie, by uzyskać kieszonkę. W rondlu łączymy: szklankę bulionu rybnego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru z łyżką sake, mieszaninę gotujemy aż do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz. Wrzucamy przygotowane tofu, ostrożnie by nie zamknąć kieszonek i gotujemy na małym ogniu. Gdy tofu wchłonie sos (mniej więcej kwadrans), zdejmujemy z ognia i wyciągamy ser, odsączamy płyn a kieszonki napełniamy ryżem z ziarnami czarnego sezamu. Na koniec zamykamy kieszonki i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Kulka temari

    Temari sushi

    Temari – kulka ryżu z dodatkiem w środku, posypana sezamem

    Inne potrawy, które warto zrobić i podać wraz sushi:

    Tempura – patent z kuchni portugalskiej, który świetnie się przyjął w Japonii, jak zrobić tempurę, opisałem już wcześniej.
    Tamago – omlet
    Łosoś teriyaki – ten przepis także znajdziecie we wcześniejszych sprawdzonych przepisach.

    Ten artykuł jest trzecią częścią przewodnika na temat sushi, co znajdziecie w kolejnych częściach?

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 8.3/10 (4 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , ,

    Zostaw komentarz: