Surimi w pomidorach

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 40 minut | Porcja dla 4 osób

    Historia tego dania jest prosta. Jako fan frutti do mare szukam zawsze nowych dań w restauracjach. I tak trafiłem do restauracji, która serwowała coś podobnego, ale z trudno dostępnymi i drogimi składnikami. Przepis na paluszki krabowe w moim wykonaniu smakuje niewiele gorzej, a kosztuje zdecydowanie mniej. Wypróbujcie w waszej kuchni ten sprawdzony przepis – bez dodatku soli, bez zbędnego tłuszczu!

    Niezbędne składniki do tego dania to:

    150g paluszków krabowych surimi
    czosnek – uczulam na sprawdzanie skąd pochodzi (byle nie Chiny…)
    pomidory – dwie puszki bądź kartoniki gotowej pasty pomidorowej lub pomidorów drobno pokrojonych bez skórki
    125g mozzarella
    70-100ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
    sok z cytryny
    natka pietruszki
    oliwa z oliwek – malutko, wręcz symbolicznie
    bagietka – do podania na ciepło z masłem czosnkowym (można wykorzystać gotowe bagietki czosnkowe, serowe lub serowo-czosnkowe)

    Danie robi się prosto – w moim ulubionym stylu – jednogarnkowo. Przepis realizujemy następująco – do garnka wlewamy odrobinę oliwy, tylko by rozlać ja po całym dnie. Drobno pokrojony czosnek smażymy dwie minuty na wolnym ogniu i dodajemy pomidory. W zależności, czy mamy pastę, czy pomidory pokrojone tak długo wszystko gotujemy, uzyskać dosyć gęstą konsystencję. Wtedy dodajemy wino, sok z połowy cytryny i pokrojone drobno paluszki krabowe. Gotujemy całość 5 minut i dodajemy pokrojoną w plastry mozzarelę, która ma się rozpuścić, dlatego całość dosyć często mieszamy. Na końcu dodajemy zieleninę – nać pietruszki.
    Owoce morza kochają czosnek, wino, cytrynę i pietruszkę (nać). Ważne jednak, by nie przesadzić z proporcjami. Mój przepis na surimi w pomidorach proponuje na dwa kartoniki pomidorów: sok z połówki cytryny, 3-5 gałązek pietruszki, lampkę wina.
    W tym czasie możemy przygotować bagietkę, z którą podamy potrawę. Proponuję podpiec pieczywo z masłem czosnkowym.
    Gdy pieczywo mamy gotowe nasza praca jest zakończona. Wykładamy potrawę do misek i podajemy z bagietką oraz resztą wina. Smacznego!
    Ten sprawdzony przepis na paluszki krabowe w pomidorach jest świetną propozycją na późny obiad, czy kolację przy świecach…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocena: 0.0/10 (0 głosów ocen)

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. ufo pisze:

      Proste i jednoczesnie wykwintne. Godne polecenia w 100%.

    Zostaw komentarz: